Proces kompostiranja se može ubrzati. Koristi se za poboljšnje plodnosti zemljišta, sjetvu i sadnje voća i povrća.
U ovom dijelu godine je mnogo opalog lišća kojeg možemo iskoristiti za pripremu komposta - listinca. Kako listovi sadrže brojne mineralne elemente možemo dobiti prirodno đubrivo za prihranu raznih biljnih vrsta koje uzgajamo. Osim toga, primjena listinca povećava sadržaj vlage u zemljištu i poboljšava njegovu strukturu.
Za pripremu se koristi zdravo lišće, a treba izbjegavati zaraženo patogenima jer može poslužiti kao izvor infekcije. Prije kompostiranja potrebno je obaviti usitnjavanje i regulisanje vlažnosti. Ako su listovi suhi zalijeva se vodom kako bi se potaknuli procesi kompostiranja. Manja količina humusa i zelene trave dodaju se vlažnom lišću.
Kako bi izbjegli zbijanje vlažne mase dodaju se sitnije grančice koje će obezbijediti rastresitost. Dobiveni kompost ima mrvičastu, rahlu strukturu, a na dodir je mekan, nježan i osjeća se vlaga.
Sam proces pripreme je jednostavan. Potrebno je osigurati mjesto za kompostiranje, sakupiti i usitniti lišće i druge organske materije. Obično se sakupljena i usitnjena masa odlaže u kompostne gomile ili jame, ali i u namjenske vreće. Najčešće se koriste gomile ili hrpe na površini zemlje. Napravi se ograda s tri strane, a četvrta su pokretna vrata. Jeftina izvedba je da se iskoriste drvene palete, a sada postoje i plastični komposteri.
Sakupljeni materijal se slaže u slojevima i smjenjuje s prošlogodišnjim kompostom ili humusom, pokošenom travom, slamom, sijenom, grančicama, organskim otpadom. Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća, zaražene biljne ostatke, jer će se razviti procesi truljenja, neugodan miris, privući štetočine i smanjiti kvalitet komposta.
U prirodi se lisna masa raspada tokom dvije do tri godine, a brzina zavisi od mnogo faktora. Brže se kompostira lišće listopadnih vrsta. Što je bolje usitnjeno to će proces teći brže. Dodavanje zelene svježe mase, stelje ili stajnjaka dodatno obogaćuje hrpu azotom i korisnim mikroorganizmima.
Obratite pažnju na vlažnost, u toku toplih, vrelih dana neophodno je zalijevanje, a jednom mjesečno je potrebno obavit prevrtanje mase.
Kvalitetan listinac se može primijeniti u proljeće prilikom sjetve ili sadnje voća, povrća, ukrasnog, začinskog i ljekovitog bilja. Dodaje se u svaku sadnu jamu prilikom sadnje sadnica ili se ravnomjerno rastura po gredici.
Kako pripremiti prirodna đubriva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?
Možemo ga koristiti kao materijal za malčiranje. Kada se nanese u sloju debljine od 10 do 15 cm spriječava nicanje korova, poboljšava vodno-vazdušne osobine zemljišta i spriječava stvaranje pokorice na površini.
Veoma dobro odgovara bijelom luku, crvenom luku, mrkvi. Koristi se za pripremu supstrata za saksijsko bilje.
Tagovi
Autorica