Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listinac
  • 02.11.2022. 07:30

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Proces kompostiranja se može ubrzati. Koristi se za poboljšnje plodnosti zemljišta, sjetvu i sadnje voća i povrća.

Foto: Depositphotos/fotomem
  • 555
  • 57
  • 0

U ovom dijelu godine je mnogo opalog lišća kojeg možemo iskoristiti za pripremu komposta - listinca. Kako listovi sadrže brojne mineralne elemente možemo dobiti prirodno đubrivo za prihranu raznih biljnih vrsta koje uzgajamo. Osim toga, primjena listinca povećava sadržaj vlage u zemljištu i poboljšava njegovu strukturu.

Za pripremu se koristi zdravo lišće, a treba izbjegavati zaraženo patogenima jer može poslužiti kao izvor infekcije. Prije kompostiranja potrebno je obaviti usitnjavanje i regulisanje vlažnosti. Ako su listovi suhi zalijeva se vodom kako bi se potaknuli procesi kompostiranja. Manja količina humusa i zelene trave dodaju se vlažnom lišću.

Može li se kompostirati lišće oraha?

Kako bi izbjegli zbijanje vlažne mase dodaju se sitnije grančice koje će obezbijediti rastresitost. Dobiveni kompost ima mrvičastu, rahlu strukturu, a na dodir je mekan, nježan i osjeća se vlaga.

Priprema komposta

Sam proces pripreme je jednostavan. Potrebno je osigurati mjesto za kompostiranje, sakupiti i usitniti lišće i druge organske materije. Obično se sakupljena i usitnjena masa odlaže u kompostne gomile ili jame, ali i u namjenske vreće. Najčešće se koriste gomile ili hrpe na površini zemlje. Napravi se ograda s tri strane, a četvrta su pokretna vrata. Jeftina izvedba je da se iskoriste drvene palete, a sada postoje i plastični komposteri.

Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća (Foto: Depositphotos/Kassandra2)

Sakupljeni materijal se slaže u slojevima i smjenjuje s prošlogodišnjim kompostom ili humusom, pokošenom travom, slamom, sijenom, grančicama, organskim otpadom. Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća, zaražene biljne ostatke, jer će se razviti procesi truljenja, neugodan miris, privući štetočine i smanjiti kvalitet komposta.

U prirodi se lisna masa raspada tokom dvije do tri godine, a brzina zavisi od mnogo faktora. Brže se kompostira lišće listopadnih vrsta. Što je bolje usitnjeno to će proces teći brže. Dodavanje zelene svježe mase, stelje ili stajnjaka dodatno obogaćuje hrpu azotom i korisnim mikroorganizmima.

Obratite pažnju na vlažnost, u toku toplih, vrelih dana neophodno je zalijevanje, a jednom mjesečno je potrebno obavit prevrtanje mase.

Primjena poboljšava zemljište

Kvalitetan listinac se može primijeniti u proljeće prilikom sjetve ili sadnje voća, povrća, ukrasnog, začinskog i ljekovitog bilja. Dodaje se u svaku sadnu jamu prilikom sadnje sadnica ili se ravnomjerno rastura po gredici.

Kako pripremiti prirodna đubriva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?

Možemo ga koristiti kao materijal za malčiranje. Kada se nanese u sloju debljine od 10 do 15 cm spriječava nicanje korova, poboljšava vodno-vazdušne osobine zemljišta i spriječava stvaranje pokorice na površini.

Veoma dobro odgovara bijelom luku, crvenom luku, mrkvi. Koristi se za pripremu supstrata za saksijsko bilje.


Tagovi

Kompost Kompostiranje Opalo lišće Priprema komposta Listinac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski obavještajci zaplijenili brod s ukradenim žitaricama - kapetanu prijeti zatvor

Ukrajina je zaplijenila strani teretni brod u Crnom moru u blizini Odese i uhitila kapetana zbog sumnje da je pomagao Moskvi u izvozu ukrajinskih žitarica s Krima, priopć...

Više [+]