Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana bilja
  • 03.06.2022. 07:30

Prirodno NPK đubrivo - od čega i kako ga napraviti?

Od biljaka i stajnjaka možemo pripremit tečno đubrivo koje koristimo za razne uzgajanje kulture

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.957
  • 176
  • 0

Kako bi pospješili rast i razvoj uzgajanih biljnih kultura možemo sami pripremiti prirodna đubriva. Njihova prednost je što ih možemo koristiti za različite biljne vrste.

Kopriva, sljez, gavez

Prirodno biljno NPK đubrivo možemo pripremiti od koprive, sljeza i gaveza. Kopriva je izvor azota koji je odgovoran za rast i razvoj biljke. Ovaj element pomaže u razvoju zelene biomase i novih prirasta, poboljšava imunitet. Sljez je izvor fosfora koji intenzivira formiranje i razvoj korijena, osigurava pravilne procese cvjetanja i plodonošenja. I na kraju, gavez je izvor kalija koji je neophodan za formiranje cvjetova i plodova. Od njega zavisi prinos usjeva.

Bez dovoljno NPK hraniva, biljke zaostaju u porastu, deformisane su, na listovima dolazi do promjene boje i oblika, formira se manje cvjetova i plodova, urod je manji.

Kopriva je izvor azota neophodnog za rast (Foto: M.C.Celić)

Za pripremu će nam biti neophodni: bure, voda, kopriva, sljez i gavez. U bure staviti od svake vrste po 1,5 kg i preliti s 50 l vode. Ostavimo da fermentiše naredne dvije sedmice uz povremeno miješanje. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Proces će biti završen kada se sadržaj prestane pjeniti. Nakon toga se procijedi i koristi. Ne mora se razrjeđivati. Možemo ga spremiti i čuvati u hladnom i tamnom prostoru do trenutka upotrebe.

Tečno đubrivo od stajnjaka

Za pripremu tečnog đubriva možemo iskoristiti stajnjak raznih životinja, ali je važno da se radi o zrelom ili peletiranom stajnjaku. Svjež sadrži mnogo mikroorganizama i sjemenki korova što može imati kontraefekat.

Za pripremu je najpodesniji je konjski stajnjak, od živine ima više azota.

Konjski stajnjak je najbolji za pripremu tečnog đubriva Foto: Lucija Bencarić

Postoje razni recepti, a najjednostavniji je da se peletirano đubrivo rastvori u vodi u omjeru 1:10. Dobro se promiješa kako bi se granule rastvorile i ostavi sljedeća dva do tri dana uz povremeno miješanje.

Prije upotrebe sadržaj se odlije i koristi za prihranu. Talog se koristi za obogaćivanje komposta ili za pripremu nove ture tečnog đubriva. Uobičajena količina koja se dodaje po biljci je 0,5 l, ali to zavisi od njezine veličine, faze razvoja, plodonošenja i vrste đubriva kojeg smo upotrijebili.

U oba slučaja pripreme posude treba držati što dalje od kuće zbog neugodnog mirisa.


Tagovi

NPK đubrivo Biljno đubrivo Tečno đubrivo Stajnjak Prirodno đubrivo Priprema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.