Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.12.2022. 10:30

Kako nastaju organska vina i ulja iz Toskane - grozdove ne gnječe, a čime đubre?

Vinarija "Fattoria Lavacchio" vinovu lozu proizvodi na 25 hektara, a proizvodi i ulje od 12.000 stabala maslina.

Foto: Bojan Kecman
  • 102
  • 15
  • 0

Vinarija "Fattoria Lavacchio", udaljena sat vremena vožnje od Firence jedna je od rijetkih koja u regiji Toskana proizvodi organsko vino. Čokoti su stari od 15 do 59 godina, a vino koje se dobija od njih, osim Italije i evropskih zemalja, stiže i do kupaca u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Jedna od olakšavajućih okolnosti je u tome da se ova vinarija, koju su posjetili učesnici BTSF seminara o proizvodnji i označavanju organskih proizvoda, nalazi na višoj nadmorskoj visini u odnosu na vinograde u kojima se primjenjuje konvencionalna proizvodnja.

Teško je riješiti se korova

Najveći problem, naravno, predstavljaju korovi, kaže Rikardo Marki koji je zadužen za proizvodnju i zaštitu vinograda. Korove kose, ali ih često i okopavaju jer stalnim košenjem njihov korijen samo jača.

U normalnim godinama prinos iznosi šest tona po hektaru

"Ide i do 1,5 metar u dubinu. Jedan red između čokota ostavljamo zatravljen dok drugi frezamo, kako bi koliko-toliko, smanjili jačinu korijena. Frezamo grah, žitarice i leguminoze koje koristimo kao đubrivo, a kosimo ih i frezamo krajem njihove vegetacije", navodi Marki i dodaje kako duće godine rotiraju redove pa onaj koji je bio zatravljen, frezaju. Koriste i goveđi stajnjak, organski, sa obližnje farme.

Od inata do zlata: Jungić najbolja vinarija iz BiH

U vinariji nemaju sistem za navodnjavanje pa je ove godine, zbog izrazito suhog ljeta, prinos bio za 20 posto manji u odnosu na godine kada ima dovoljno kiša. Spas je došao u avgustu kada je palo dosta kiše, inače, prinos bi bio još manji.

Smanjena upotreba bakra

U normalnim godinama prinos iznosi šest tona po hektaru. Ove godine Marki je izmjerio temperaturu od 52°C na visini od 10 centimetara iznad tla. Što se tiče zaštite ona nije laka.

"Koristimo bakar i sumpor. Bakar smo, do prije nekoliko godina, koristili u količini od šest kilograma godišnje, po hektaru, a sad smo smanjili na četiri kilograma. Dio žitarica, pasulja i leguminoza, kada ih pokosimo, otapamo u vodi, pa s tim đubrivom pršćemo čokote", pojašnjava Rikardo.

Godišnja proizvodnja je 120.000 flaša

Navodi kako imaju često problem sa grožđanim moljcem, ali uspjevaju ga kontrolisati. Povoljno je i to što je dosta vjetrovito područje pa nema mnogo problema sa plamenjačom i pepelnicom za koju, kao indikator, koriste ruže.

Ne planiraju povećanje proizvodnje

Inače, vinarija "Fattoria Lavacchio" vinovu lozu proizvodi na 25 hektara, a proizvodi i ulje od 12.000 stabala maslina. Za preradu zadužen je Tacuhiko Ozaki. Koriste organske kvasce, a grožđe se fermentira sedam do 10 dana.

"Bobice se ne melju već se cijele stavljaju u rostfrajne tankove. Za aktivaciju enzima koristimo vruću vodu, a dezinfekciju tankova, radimo sa kaustičnom sodom i hidrogen peroksidom. Vino držimo pet mjeseci u drvenim buradima. Nema potrebe da gnječimo grozdove, kao što se često vidi u filmovima", sa osmjehom ističe Ozaki.

Proizvodnja nije kao u filmovima, kaže Ozaki

Godišnja proizvodnja je 120.000 flaša. Za vino i maslinovo ulje iz ove vinarije vlada veliko interesovanje. Izvoze se u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i nekoliko evropskih zemalja. Ne namjeravaju da povećaju proizvodnju jer ne žele da mijenjaju oprobane recepte za proizvodnju vrhunskih bijelih, crvenih i rozih vina, kao i maslinovog ulja.

5 najboljih vinograda na svijetu

Posjetioci ove vinarije mogu da borave u luksuznom hotelu, izgrađenom u italijanskom etno stilu, u kojem mogu da se probaju proizvodi, a i ostali sadržaji oko hotela predviđeni su za uživanje i vrhunsku zabavu.


Fotoprilog


Tagovi

Fattoria Lavacchio Organska proizvodnja vina Kaustična soda Hidrogen peroksid Rikardo Marki Tacuhiko Ozaki Bakar Sumpor Ruže Plamenjača vinove loze Pepelnica vinove loze


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.