Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AWC Vienna
  • 28.11.2022. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Od inata do zlata: Jungić najbolja vinarija iz BiH

Ovaj put "najbolji" ne dolaze, kao je to uvaženo mišljenje, s juga zemlje. Naime, iz Bosne i Hercegovine trofej je ponijela upravo vinarija s Markovca kraj Banjaluke.

Foto: Vinarija Jungić
  • 455
  • 285
  • 1

Kada neko nešto stvori iz inata, a u to je upletena i ljubav, uspjeh je skoro po receptu zagarantiran. Pa, svi oni koji su upoznati s početcima vinarije Jungić, nisu iznenađeni trofejom koji je nedavno osvojila u Beču. Naime, vlasnik Željko Jungić je jednom prilikom rekao kako je vinarija nastala "iz inata i ljubavi prema vinu. Teško je reći šta je bilo jače."

Inat je bio odlučujući da se krene, a mnogo ljubavi da se na mukotrpnom putu istraje i stvori tradicija. Tako su, inatom dokazali da se vrhunske sorte vinove loze mogu uzgajati i na sjeverozapadu zemlje, iako su mnogi smatrali da to nije moguće. 

Svjetsko priznanje

Najveće svjetsko ocjenjivanje vina AWC Vienna u Beču proglasilo je nedavno Najbolje nacionalne proizvođače vina za 2022. godinu, a među visoko nagrađenim našla su se i bosanskohercegovačka vina. Ovaj put "najbolji" ne dolaze, kao je to uvaženo mišljenje, s juga zemlje. Naime, iz Bosne i Hercegovine trofej je ponijela upravo vinarija Jungić s Markovca kraj Banjaluke.

Vinograd u naselju Markovac

Grozdovi sa sjeverozapada zemlje, tačnije iz vinograda u Čelincu, dali su kapljice čiji je kvalitet prepoznat i nagrađen sa zlatnim i srebrenim medaljama. Kako je za Agroklub kazala Irena Jungić, već 10 godina se pozicioniraju na tržištu, a radi se o savremenoj proizvodnji. 

"Nagrada je za najbolju vinariju iz Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, dvije zlatne medalje su za vina Cabernet Franc 2019 i Vranac Premium 2015", kazala je Jungić, a osvojila su preko 92 poena.

5 najboljih vinograda na svijetu

Bijela vina Tamjanika Selekcija 2020 i Cuvee BL Premium Surprise 2018, te crvena Merlot Premium 2019, Cabernet Premium 2015, Cabernet Sauvignon 2017 i Šikar Premium 2015 osvojila su srebro. Nagrađeno Cuvee je jedinstveno suho bijelo vino dobijeno kupažom sorti traminac, rajnski rizling, sovinjon blan i tamjanika, pojašnjava nam Irena. Preporuku je dobilo i mlado vino Chardonnay Selekcija 2021.

Izvoze i "preko bare"

Ova porodična vinarija uzgaja lozu na 7,5 hektara. Prilično su zadovoljni ovogodišnjom berbom. "Možemo reći da je bilo i boljih berbi ranije, malo nam je kiša poremetila planiranu berbu krajem avgusta i početkom septembra, ali smo zadovoljni", kaže Jungić.

Zadovoljni ovogodišnjom berbom

Iako je Bosna i Hercegovina primarno tržište, vina Jungić mogu se naći i u Austriji, ali i Sjedinjenim Američkim Državam za koje se već sprema drugi kontingent. 

"Cilj nam je bio da se pozicioniramo kao lokalni brend u ovom dijelu BiH, tako da je najveći dio plasmana na lokalnom tržištu, a ostatak se plasira kroz izvoz", dodaje naša sagovornica istakavši kako je trebalo desetljeće da postignu prepoznatljivost na tržištu, a samim tim su i dosta ulagali u proizvodne pogone i edukaciju. 

Decanter 2022: Bh. vina osvojila 23 medalje, među njima i zlato

"Vrhunska vina i nagrade su samo kruna tog dugogodišnjeg rada. I ova posljednja nagrađena vina sui z različitih godina, a to je dokaz da se u samom podrumu kvalitetno radi i onda medalje dolaze same po sebi", zaključuje Irena.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Jungić Proizvodnja vina Vinograd Željko Jungić Irena Jungić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.