Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AWC Vienna
  • 28.11.2022. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Od inata do zlata: Jungić najbolja vinarija iz BiH

Ovaj put "najbolji" ne dolaze, kao je to uvaženo mišljenje, s juga zemlje. Naime, iz Bosne i Hercegovine trofej je ponijela upravo vinarija s Markovca kraj Banjaluke.

Foto: Vinarija Jungić
  • 422
  • 285
  • 1

Kada neko nešto stvori iz inata, a u to je upletena i ljubav, uspjeh je skoro po receptu zagarantiran. Pa, svi oni koji su upoznati s početcima vinarije Jungić, nisu iznenađeni trofejom koji je nedavno osvojila u Beču. Naime, vlasnik Željko Jungić je jednom prilikom rekao kako je vinarija nastala "iz inata i ljubavi prema vinu. Teško je reći šta je bilo jače."

Inat je bio odlučujući da se krene, a mnogo ljubavi da se na mukotrpnom putu istraje i stvori tradicija. Tako su, inatom dokazali da se vrhunske sorte vinove loze mogu uzgajati i na sjeverozapadu zemlje, iako su mnogi smatrali da to nije moguće. 

Svjetsko priznanje

Najveće svjetsko ocjenjivanje vina AWC Vienna u Beču proglasilo je nedavno Najbolje nacionalne proizvođače vina za 2022. godinu, a među visoko nagrađenim našla su se i bosanskohercegovačka vina. Ovaj put "najbolji" ne dolaze, kao je to uvaženo mišljenje, s juga zemlje. Naime, iz Bosne i Hercegovine trofej je ponijela upravo vinarija Jungić s Markovca kraj Banjaluke.

Vinograd u naselju Markovac

Grozdovi sa sjeverozapada zemlje, tačnije iz vinograda u Čelincu, dali su kapljice čiji je kvalitet prepoznat i nagrađen sa zlatnim i srebrenim medaljama. Kako je za Agroklub kazala Irena Jungić, već 10 godina se pozicioniraju na tržištu, a radi se o savremenoj proizvodnji. 

"Nagrada je za najbolju vinariju iz Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, dvije zlatne medalje su za vina Cabernet Franc 2019 i Vranac Premium 2015", kazala je Jungić, a osvojila su preko 92 poena.

5 najboljih vinograda na svijetu

Bijela vina Tamjanika Selekcija 2020 i Cuvee BL Premium Surprise 2018, te crvena Merlot Premium 2019, Cabernet Premium 2015, Cabernet Sauvignon 2017 i Šikar Premium 2015 osvojila su srebro. Nagrađeno Cuvee je jedinstveno suho bijelo vino dobijeno kupažom sorti traminac, rajnski rizling, sovinjon blan i tamjanika, pojašnjava nam Irena. Preporuku je dobilo i mlado vino Chardonnay Selekcija 2021.

Izvoze i "preko bare"

Ova porodična vinarija uzgaja lozu na 7,5 hektara. Prilično su zadovoljni ovogodišnjom berbom. "Možemo reći da je bilo i boljih berbi ranije, malo nam je kiša poremetila planiranu berbu krajem avgusta i početkom septembra, ali smo zadovoljni", kaže Jungić.

Zadovoljni ovogodišnjom berbom

Iako je Bosna i Hercegovina primarno tržište, vina Jungić mogu se naći i u Austriji, ali i Sjedinjenim Američkim Državam za koje se već sprema drugi kontingent. 

"Cilj nam je bio da se pozicioniramo kao lokalni brend u ovom dijelu BiH, tako da je najveći dio plasmana na lokalnom tržištu, a ostatak se plasira kroz izvoz", dodaje naša sagovornica istakavši kako je trebalo desetljeće da postignu prepoznatljivost na tržištu, a samim tim su i dosta ulagali u proizvodne pogone i edukaciju. 

Decanter 2022: Bh. vina osvojila 23 medalje, među njima i zlato

"Vrhunska vina i nagrade su samo kruna tog dugogodišnjeg rada. I ova posljednja nagrađena vina sui z različitih godina, a to je dokaz da se u samom podrumu kvalitetno radi i onda medalje dolaze same po sebi", zaključuje Irena.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Jungić Proizvodnja vina Vinograd Željko Jungić Irena Jungić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]