Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 05.07.2019. 16:00

Juli je idealan za rasađivanje i sijanje povrća

Jul je odličan za rasađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vrijeme je za zakidanje zaperaka paradajza, a možete posijati i ciklu. U nastavku teksta saznajte šta možete posijati u julu i na koji način da vodite računa o biljkama. 

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 1.435
  • 81
  • 0

Mjesec jul je pravo vrijeme za rasađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vrijeme je za zakidanje zaperaka paradajza, a možete posijati i ciklu. Ukoliko niste, u julu još uvijek možete posijati boraniju koja je postrni usjev. 

Ukoliko želite imati kupus, kelj, karfiol ili korabu prva polovina jula je odlična za rasađivanje ovih kultura. Najbolje bi bilo da povrće rasadite na mjestima gdje ste predhodno obrali zelenu salatu, grašak, boraniju, luk i špinat.

Prekopajte baštu do 20 cm dubine, zatim je pođubrite i prevrnite zemlju, kako bi se đubrivo jednako razlagalo. Nakon toga rasad može da počne, a u periodu rasađivanja biljke moraju imati pet do šest razvijenih listova. Vodite računa da je rasad zdrav i da nema suhog i kovrčavog lišća.

Ukoliko sadite kasne sorte, napravite veći razmak

Povrće sadite na razmak između 60 i 70 cm i to u ravnomjernim redovima. Ukoliko sadite kasne sorte, napravite veći razmak, jer se one više razbujaju. Nakon sadnje obavezno zalijte kupusnjače. Zalijevanje treba biti svakodnevno, posebno ako su temperature visoke, a meteorolozi ne najavljuju kišu.

Najbolje bi bilo da zalijevate kasno uveče kada zađe sunce, jer ćete na taj način sačuvati biljku. Obavezno plijevite travu i uništavajte korov, ili tretirajte nekim sredstvima, po mogućnosti ekološkim.

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Vrijeme za branje paprike i borbu protiv plamenjače 

U ovom mjesecu paprika je u svom punom razvoju i već se mogu brati prvi plodovi. Ukoliko imate u vašoj bašti ovo povrće, jul je mjesec kada bi ga najviše trebalo zalijevati. Ukoliko niste sigurni koliko vode je potrebno, neki prosjek je 25 do 30 mm vode po metru kvadratnom.

Nakon berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tekućih đubriva. U ovom mjesecu bitna je i zaštita od lisnih uši, jer ova štetočina može usporiti rast i razvoj biljke. Papriku treba čuvati i tretirati protiv plamenjače i pepelnice.

Ukoliko je toplo i sunčano, prvi plodovi paradajza na otvorenom sazrijevaju u julu. Sada se zakidaju zaperci, a ukoliko je vaš paradajz prislonjen uz kolčić, potrebno ga je stalno pričvršćivati i vezivati zbog nesmetanog rasta. Preventivno ga pošpricati protiv plamenjače.

Još uvijek možete posijati boraniju i ciklu

Ukoliko niste, u julu još uvijek možete posijati boraniju koja je postrni usjev. Ona se sije u prvoj polovini jula. Najčešće se sije na mjestima gdje je predhodno izvađen grašak, rani kupus, zelena salata i srebrenjak. Boranija se sije na razmak 40-60 cm između redova, a u red treba stavljati zrno do zrna, na razdaljini od 4 do 7 cm. Ukoliko posijete boraniju, preporuka je da je zalijevate neposredno poslije sjetve, zbog bržeg i ujednačenijeg nicanja. Zalijevanje i poslje nicanja biljke treba nastaviti svakih desetak dana.

Ukoliko volite ciklu, ovo je mjesec kada možete i nju posijati. Ona se sije neposredno poslije pripreme zemljišta iza proljetne boranije, graška, luka ili zelene salate. Preporuka je da se sije na razmak 40 do 50 cm red od reda, takođe može se posijati i u trakama na 20 do 25 cm red od reda. Razmak između traka treba biti 50 do 60 cm. Dubina sjetve je od 2 do 4 cm.

Nikada nemojte saditi rotkvu tamo gdje su bile kupusnjače 

Odlični predusjevi za sađenje rotkve su boranija, grašak, špinat i zelena salata. Nikad nemoje saditi rotkvu na mjestu gdje su predhodno bile posijane kupusnjače. Rotkve se siju u drugoj polovini jula. Razmak između dva reda trebao bi biti 30 do 40 cm. Dubina sjetve je oko dva centimetra. Kada biljkama nikne dva ili tri stalna lista trebalo bi je prorjeđivati na 10 do 15 cm.


Tagovi

Povrtarski radovi Radovi u bašti Uzgoj kupusnjača Uzgoj cikle Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Mirjana Grujić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]