Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformacija poljoprivrede
  • 02.07.2022. 15:00

Italija ulaže 3 milijarde eura u eko proizvodnju - ima veliki plan

Do 2027. planiraju četvrtinu poljoprivrednog zemljišta preusmjeriti u organsku proizvodnju

Foto: Depositphoto/sasimoto
  • 38
  • 2
  • 0

Studija OrtoAmbiente, koju je finansirala sjeverna italijanska regija Emilia-Romagna pokazala je da organska poljoprivreda može smanjiti troškove proizvodnje. Kao reakciju na objavu studije Italija je najavila ulaganje od 3 milijarde eura za pretvaranje četvrtine poljoprivrednog zemljišta u organsko do 2027., navodi Olive Oil Times

Rezultati su pokazali da organske farme povrća mogu smanjiti fitosanitarne tretmane za 40 posto u odnosu na konvencionalne.

"Ne možemo se nadati da ćemo nastaviti proizvoditi velike prinose i visokokvalitetne proizvode ako plodnost zemljišta nastavi opadati", izjavio je agronom i tehnički koordinator za organsku i regenerativnu poljoprivredu u nevladinoj organizaciji Deafal, Matteo Mancini.

Neophodan strateški resurs

Podsticanje biodiverziteta može značajno smanjiti upotrebu hemikalija i troškove proizvodnje, pojašnjava se. Planirana sredstva će biti obezbijeđena iz nacionalnog strateškog plana za provođenje Zajedničke poljoprivredne politike, plana oporavka i otpornosti te nedavno usvojenog zakona o organskoj poljoprivredi.

Još sredstava moglo bi doći iz drugih fondova ZZP-a, posebno iz strategije "Od polja do stola" u okviru koje i EU planira povećati eko površine za 25 posto, ali do 2030.

Da je ova vrsta proizvodnje neophodan strateški resurs, tokom prezentacije studije izjavio je italijanski ministar poljoprivrede, Stefano Patuanelli.

Iz ovog ministarstva dolazi i tvrdnja da Evropa proizvodi dovoljno hrane da bi bila samodovoljna, a da su rastuće cijene prehrambenih proizvoda uglavnom rezultat špekulativnih radnji koje su povezane sa sukobom u Ukrajini.

Patuanelli je novi zakon i fondove opisao kao motore tranzicije koja je namijenjena poboljšanju agrarnih praksi, kvalitetu hrane i promociji proizvoda Made in Italy na stranim tržištima.

Podsticanje biodiverziteta može značajno smanjiti upotrebu hemikalija i troškove proizvodnje (Foto: Depositphoto/chaoss)

Nagrade za prelazak

Vodeća italijanska udruženja za organsku poljoprivredu predstavila su tzv "bio-dekalog akcija" (deset zapovijedi, op.ur.),  koje treba da osiguraju nagrade za one koji će preći na ovu praksu, ali i da potrošači imaju pristup takvoj hrani po jednakoj cijeni.

Uključene su fiskalne pogodnosti kao i mjere za promociju. Zatražena je bolja saradnja s restoranima, pojednostavljenje birokratije, obavezna organska poljoprivreda u prirodnim područjima i druge mjere.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 eura

Mancini je naveo da je najveći problem starost prosječnog farmera koji u mnogim sektorima, posebno maslinarstvu, imaju između 60 i 75 godina. Prosječno imanje je manje od 11 hektara, što znači da se radi o malim proizvođačima koji ne mogu usvojiti inovativne programe niti podržati posebnu obuku za svoje zaposlene. Neophodna je generacijska promjena.

Čuju se i kritike

Izvršni direktor tvrtke Syngenta, Erik Fyrwald kritikovao je novi italijanski zakon i zatražio od svijeta da se odmakne od organske poljoprivrede. Naveo je da su njezini prinosi znatno niži od onih koji dolaze iz konvencionalne.

Takvo mišljene ne iznenađuje Mancinija koji je naveo da ne postoji čarobni štapić, već rješenje dolazi iz različitih pristupa agraru i fokusu na održivosti. Ovisno o sektoru smanjenje prinosa će se kretati od 10 do 30 posto.

Patuanelli je rekao da izvoz italijanske eko hrane zabilježen prošle godine, s rekordnim prometom od 52 milijarde eura, govori da ona može doći do tržišta visoke vrijednosti.


Tagovi

Organska poljoprivreda Italija Transformacija poljoprivrede Matteo Mancini Ulaganje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.