Oni koji su je koristili potvrdit će da je odlično pomoćno ljekovito sredstvo, bilo da se pije sa mlijekom ili čajem ili da se stavlja oblog na grudi.
Guščija mast se zbog svojih ljekovitih svojstava u narodnoj medicini odvajkada koristila kao lijek za bronhitis, astmu, kašalj, upalu pluća, laringitis. Ukratko, za sve probleme sa disajnim putevima, naročito kod djece.
Boreći se protiv bolesti disajnih puteva mnogi se okreću tradicionalnim prirodnim lijekovima. Jedan od najpoznatijih, u koji su se zaklinjali naši preci, je guščija mast koja je danas sve omiljenija.
Ovaj stari lijek se u narodnoj medicini najviše koristio za liječenje plućnih bolesti. Oni koji su je koristili potvrdit će da je odlično pomoćno ljekovito sredstvo, bilo da se pije sa mlijekom ili čajem ili da se stavlja oblog na grudi.
Mnogi se pitaju kako doći do prave i dobre guščije masti. Mnogi poljoprivrednici u svom dvorištu, baš kao nekad, uzgajaju guske za svoje potrebe. Tanja Savić-Bocan iz Kikinde u Srbiji jedna je od njih.
"Imam veliko jato gusaka, trenutno su na otvorenom, u blizini šume gdje još uvek ima trave. Dostupna im je i voda, što one i vole. Imamo svoj inkubator i tako podmlađujemo jato", kaže naša sagovornica objašnjavajući da guske dohranjuju žitaricama i zelenom salatom koju redovno dobijaju od jednog proizvođača.
Kako nam je objasnila, guske starosti od devet mjeseci teške su od pet do šest kilograma, a od jedne može da dobije 700 ml masti.
"Kada zakoljem nekoliko gusaka odvojim masnoću, sjeckam je na sitne komade topim u velikoj šerpi neprestano miješajući da ne zagori. Ova masnoća se brže topi nego svinjska, sačekam da se malo prohladi i sipam u staklene teglice. To je prava, čista guščija mast."
Objašnjava da je najbolje da se po jedna manja kašika rastopi u mlakom mlijeku i tako pije. Ona pravi i odličnu mješavinu meda i guščije masti što preporučuje za poboljšanje imuniteta, bronhitis, prehlade i kašalj.
Pravu guščiju mast lako ćemo prepoznati po njenim osnovnim karakteristikama, ima specifičan miris i okus, žute je boje, lako se razmazuje i topi na sobnoj temperaturi.
Guščije meso je tamne boje, od mladih je mekše i ukusnije, bogato je gvožđem, cinkom, kalijumom, fosforom, kao i vitamina A, B1, B2, B3, B5, B9, B12. Zbog svojih karakteristika preporučuje se anemičnim osobama, jer je odličan izvor mineralnih materija, a poboljšava i cirkulaciju, jača imuni sistem i stimuliše sekreciju žučnih kiselina. Poželjno je da ga jedu djeca, a i odrasli, jer nema holesterola.
Uzgajanje gusaka: Troškovi hrane minimalni, jer same traže travu i insekte
Jela od guščije džigerice, posebno pašteta, predstavljaju delikates, a oni koji su je probali tvrde da vrijedi svaku paru. Meso guske naći ćemo na jelovniku mnogih zemalja.
Naslovna fotografija: AK grafika/Shutterstock/Balkans Cat/Tanja Savić-Bocan
Tagovi
Autorica