Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje gusaka
  • 04.04.2023. 07:30

Uzgajanje gusaka: Troškovi hrane minimalni, jer same traže travu i insekte

Osim što od njih imamo kvalitetno meso, džigericu, perje, paperje i jaja, biće korisne u održavanju površine jer jedu mnogo trave. Veoma su otporne i dobre čuvarice imanja.

Foto: Depositphoto/phb.cz
  • 520
  • 150
  • 0

Uzgajanje gusaka ima mnogo prednosti. Osim što od njih imamo kvalitetno meso, džigericu, perje, paperje i jaja, biće korisne u održavanju površine jer jedu mnogo trave. Troškovi hrane su minimalni, jer je same pronalaze. Odlične su čuvarice posjeda. Postoje različite rase domaćih guski, a najveći broj potiče iz istočne Evrope. Ženke u uzgoju možete držati 10, a mužjake do 6 godina.

U zavisnosti od namjene bira se rasa. Ako želite veće, mesne, odlučite se za Emdenske (bijele) i Tuluške guske. Jedinke su krupnije, dostižu težinu od 9 do 10 kg. U sezoni snesu od 35 do 40 jaja. Obezbijedite im veću površinu i više hrane. Za proizvodnju jaja birajte lakše rase koje imaju težinu od 4,5 do 6 kg, a mogu da snesu i do 100 jaja u sezoni. Jedno gnijezdo u objektu će biti dovoljno na pet ženki.

Dovoljno prostora i vode

Kada počinjemo s uzgojem potrebno je nabaviti tri do pet gusaka, a ženki treba biti više od mužjaka. Najbolji je odnos tri ženke i jedan mužjak. Za četiri životinje potreban je ograđen prostor od najmanje 4,5 x 6 m i otvoren od 12 do 24 m². Ograda treba da je visoka do 2 m, a najbolje da je ograđen prostor prekriven mrežom s gornje strane. Biće im potrebna livada za ispašu i voda za kupanje. Najveći neprijatelj je lisica.

Najbolji je odnos tri ženke i jedan mužjak (Depositphotos/liliya)

Prilikom kupovine obratite pažnju da su jedinke čiste, snažne, živahne i zdrave. Ne smiju biti predebele. Tijelo treba da je prekriveno perjem, da nema ogoljenih područja. Kljun i oči sjajni. Nosnice čiste, kao i kloaka. Noge jake, bez deformacija i oštećenja. Ako ste imali iskustva u uzgajanju, možete kupiti guščiće. Ukoliko ste početnik najbolje je da kupite jednogodišnje guske. Jedna ženka će izvesti pet do 10 guščića. Rastu veoma brzo i mogu dostići 2 kg u dobi od 4 do 5 sedmica, ali polnu zrelost dostižu u drugoj godini. Svake godine podmlađujte jato i ostavljajte jednu petinu guščića za zamjenu.

Uravnotežena ishrana

Ishrana se bazira na travi, a najbolje će im odgovarati nježne trave koje mogu jesti tokom dana. Zelena masa čini i do 80 posto dnevne ishrane. Možemo im ponuditi listove kupusa, karfiola, zelene salate. Uravnotežena ishrana će se pozitivno odraziti na njihovo zdravlje, nosivost jaja. Također jedu i insekte, ali im u toku dana treba ponuditi zrna pšenice i zobi kao dopunsku hranu.

Osigurajte im uravnoteženu ishranu koja sadrži proteine, ugljikohidrate, minerale i vitamine. Ne preporučuje im se dopunsku hranu, zrnevlje, davati više nego jedan put u toku dana, jer će to smanjiti nosivost kao i nedostatak hrane.


Tagovi

Guske Emdenske guske Uzgajanje gusaka Tuluška guska Guščići Ishrana guske Jaja guske


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.