Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biopesticid
  • 12.06.2020. 07:30

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Kako se sve više ukidaju aktivne materije u pojedinim registrovanim sredstvima, proizvođači će morati naći alternative kako bi i dalje uzgajali usjeve i hranili svijet bez štetnih uticaja na ljude i okoliš.

Foto: JumpStory
  • 230
  • 17
  • 0

Sve se više govori o hemijskim pesticidima i njihovoj štetnosti na ljude i okoliš, a podsjećamo i da je plan Europske komisije smanjiti ih za 50% do 2030. godine. Kako se sve više ukidaju aktivne materije u pojedinim registrovanim sredstvima, proizvođači će morati naći alternative kako bi i dalje uzgajali usjeve i hranili svijet bez štetnih uticaja na ljude i okoliš.

Isti nivo djelotvornosti kao metil bromid?

Startup firma MustGrow Biologics je počela proizvodnju ekološki prihvatljivog pesticida na bazi gorušice. Naime, oni tvrde kako je njihova tehnologija ne samo prirodna i ekološki prihvatljiva već je i učinkovita jednako kao i sintetički pesticidi.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

"To smo dokazivali godinama, ali malo ko je bio zainteresovan ulagati u poljoprivredu ili za činjenicu da naša tehnologija ima potencijal zamijeniti sintetičke hemikalije", rekao je za AFN Corey Giasson, izvršni direktor kompanije. 

Naime, ova startup kompanija je pokrenuta još 2008. u Kanadi i uložila je do sada 10 miliona dolara te završila 110 ispitivanja kako bi dokazala da je sastojak iz gorušice učinkovit biopesticid. Kažu da su njihove studije pokazale isti nivo djelotvornosti kao na primjer metil bromid, često korišten hemijski pesticid u kontroli nematoda, ali tačan način djelovanja ne otkrivaju.

Gorušica - lovna biljka u suzbijanju nematoda

Još davno, kao "lovna biljka" u Ukrajini se krajem avgusta i početkom septembru sijala gorušica koja stimulira izlazak larvi repine cistolike nematode (Heterodera schachtii) iz cista u tlo. S obzirom na to da su temperature tla u tom razdoblju godine počele padati, nematode koje su ušle u korijenje biljaka, nisu završile svoj životni ciklus. U ovom slučaju nije postojala opasnost da ženke odlože jaja (formiraju ciste) i da tako poraste populacija, što je realna opasnost kada se lovne biljke sade ranije u godini.

Prednosti korištenja gorušice kao siderata za zelenu gnojidbu

Kako pišu prof. dr. sc. Renata Bažok i njeni saradnici u Glasilu biljne zaštite 5/2014, u Njemačkoj i Nizozemskoj široko se primjenjuje sjetva otpornih sorti uljane rotkvice i gorušice, koje stimuliraju izlazak larvi iz cista i onemogućavaju ili omogućavaju beznačajno umnožavanje te vrste u korijenju šećerne repe.

I proizvođači teže sigurnim alternativama

"Potrošači i poljoprivrednici zahtijevaju sigurnu i održivu snabdjevenost hranom. Regulatori ukidaju registracije i zabranjuju neke štetne hemikalije pa i sami proizvođači teže za sigurnijim alternativama. Ulagači to vide i shvataju da su biološke tehnologije rješenja za budućnost i sigurnu snabdjevenost hranom, ali je važno napomenuti da neka rješenja mogu biti i neučinkovita", poručuju iz MustGrow Biologica.

Njihov proizvod nastoji popuniti jaz u potražnji jer je sve više hemikalija koje se nalaze u pesticidima zabranjeno širom svijeta i povezane su s bolestima poput karcinoma. Naime, oni kažu da sastojke iz sjemena gorušice pretvaraju u granule koje se koriste za odbranu od štetočina i bolesti, ali to nije dovoljno jer proizvođači traže više. Tako su krenuli u proizvodnju tekućih formulacija kako bi olakšali transport i zadovoljili zahtjeve potrošača te im omogućili lakšu primjenu, pogotovo putem sustava navodnjavanja.

Može li se svijet prehraniti bez hemijskih pesticida?

Često se spominje kako je ekološka proizvodnja na velikim površinama gotovo nemoguća jer su štete od bolesti, štetočina i korova znatno veće, a i klimatske promjene i porast temperature dovode do drastičnih pristupa uzgoju hrane. Stručnjaci napominju i da bi smanjenje aktivnih materija u sredstvima za zaštitu bilja mogli uzrokovati i sve veće probleme s rezistentnosti.

No, pitanje koje se najčešće postavlja je: Može li se svijet prehraniti bez hemijskih sredstava za zaštitu bilja? Naime, ključ je u inovacijama, istraživanjima i stvaranju alternativnog rješenja, ali po prihvatljivim cijenama jer su skupi ekološki preparati često ono što poljoprivrednici ne mogu priuštiti i ono što bi im stvorilo dodatne troškove.


Tagovi

Gorušica Biopesticid Ekološka proizvodnja Zabrana pesticida Nematode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.