Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paradajza
  • 10.03.2023. 07:30

Ekstrakt sladića štiti paradajz od opasnih oboljenja

Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt ima odlično djelovanje protiv gljivica i bakterija.

Foto: Wikimedia commons/Юрий Данилевский
  • 152
  • 19
  • 0

U nedavnom istraživanju dokazano je da ekstrakt korijena sladića Glycyrrhiza glabra može da se koristi kao fungicid i baktericid, objavljeno je u APS Journals. Odličan je protiv plamenjače, krastavosti i drugih oboljenja.

Ovaj grm vodi porijeklo iz Azije i Mediterana, a pripada porodici mahunarki. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Komercijalno služi kao prirodni zaslađivač i aditiv za okus u duhanskoj, fitofarmaceutskoj i konditorskoj industriji, u kozmetici, a sada je otkrivena primjena u poljoprivredi.

Djelotvorno prirodno sredstvo

Zabrinutost zbog rizika upotrebe pesticida i njihovog uticaja na neciljne organizme stimuliše razvoj i primjenu ekološki prihvatljivih proizvoda. U ovom istraživanju su u tu svrhu korišteni listovi sladića. Testirano je njegovo djelovanje kao fungicida i baktericida. Ispitivao se njegov uticaj na na virulenciju patogenom bakterijom Pseudomonas syringae prema modelnoj biljci uročnjak (Arabidopsis thaliana), kao i prouzrokovačima oboljenja na paradajzu koja izazivaju Clavibacter michiganensis, Xanthomonas campestris i Phytophthora infestans.

Riječ je o prouzrokovačima veoma teških oboljenja paradajza koji mogu dovesti do propadanja kompletnog usjeva.

Tako je Pseudomonas syringae prouzrokovač oboljenja crne pjegavosti lišća i krastavosti plodova, Clavibacter michiganensis izaziva uvenuće biljaka, dok Xanthomonas campestris izaziva pojavu bakterioznu pjegavost lišća i krastavost plodova. Najpoznatije oboljenje izaziva gljivica Phytophthora infestans, riječ je o plamenjači.

Sladić se koristi kao prirodni zaslađivač i cijenjen je u narodnoj medicini

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista sladića modulira imunološki odgovor biljaka na patogene, uključujući reakcije na bazi salicilne kiseline i etilena. Ekstrakt lista može biti efikasna alternativa u organskoj i integrisanoj poljoprivredi i doprinijeti smanjenju upoterbe bakra i upravljanju otpornošću.

Da je sirovi materijal lista vrlo efikasan u kontroli gljivičnih i biljnih patogena oomiceta, koji inhibiraju infekcije visoko važnih agronomskih biljaka, dokazano je u studijama Scherf et al. 2012., Schuster et al. 2010. i Treutwein et al. još 2010. godine.

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista inhibira proliferaciju, odnosno sprečava umnožavanje bakterija in vitro. U tu svrhu uročnjak i paradajz su izloženi kulturama patogena. Tretman različitim koncentracijama ekstrakta pokazao je da i veoma mala količina efikasno inhibira rast bakterija.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Bolesti paradajza Sladić Plamenjača paradajza Krastvost paradajza Glycyrrhiza glabra


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.