Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt ima odlično djelovanje protiv gljivica i bakterija.
U nedavnom istraživanju dokazano je da ekstrakt korijena sladića Glycyrrhiza glabra može da se koristi kao fungicid i baktericid, objavljeno je u APS Journals. Odličan je protiv plamenjače, krastavosti i drugih oboljenja.
Ovaj grm vodi porijeklo iz Azije i Mediterana, a pripada porodici mahunarki. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Komercijalno služi kao prirodni zaslađivač i aditiv za okus u duhanskoj, fitofarmaceutskoj i konditorskoj industriji, u kozmetici, a sada je otkrivena primjena u poljoprivredi.
Zabrinutost zbog rizika upotrebe pesticida i njihovog uticaja na neciljne organizme stimuliše razvoj i primjenu ekološki prihvatljivih proizvoda. U ovom istraživanju su u tu svrhu korišteni listovi sladića. Testirano je njegovo djelovanje kao fungicida i baktericida. Ispitivao se njegov uticaj na na virulenciju patogenom bakterijom Pseudomonas syringae prema modelnoj biljci uročnjak (Arabidopsis thaliana), kao i prouzrokovačima oboljenja na paradajzu koja izazivaju Clavibacter michiganensis, Xanthomonas campestris i Phytophthora infestans.
Riječ je o prouzrokovačima veoma teških oboljenja paradajza koji mogu dovesti do propadanja kompletnog usjeva.
Tako je Pseudomonas syringae prouzrokovač oboljenja crne pjegavosti lišća i krastavosti plodova, Clavibacter michiganensis izaziva uvenuće biljaka, dok Xanthomonas campestris izaziva pojavu bakterioznu pjegavost lišća i krastavost plodova. Najpoznatije oboljenje izaziva gljivica Phytophthora infestans, riječ je o plamenjači.
Sladić se koristi kao prirodni zaslađivač i cijenjen je u narodnoj medicini
Rezultati pokazuju da ekstrakt lista sladića modulira imunološki odgovor biljaka na patogene, uključujući reakcije na bazi salicilne kiseline i etilena. Ekstrakt lista može biti efikasna alternativa u organskoj i integrisanoj poljoprivredi i doprinijeti smanjenju upoterbe bakra i upravljanju otpornošću.
Da je sirovi materijal lista vrlo efikasan u kontroli gljivičnih i biljnih patogena oomiceta, koji inhibiraju infekcije visoko važnih agronomskih biljaka, dokazano je u studijama Scherf et al. 2012., Schuster et al. 2010. i Treutwein et al. još 2010. godine.
Rezultati pokazuju da ekstrakt lista inhibira proliferaciju, odnosno sprečava umnožavanje bakterija in vitro. U tu svrhu uročnjak i paradajz su izloženi kulturama patogena. Tretman različitim koncentracijama ekstrakta pokazao je da i veoma mala količina efikasno inhibira rast bakterija.
Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica