Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.02.2023. 11:00

Zaštitite biljke - temperatura zraka pri tlu ispod tačke smrzavanja

Vremenski uslovi u prethodnom periodu pogodovali su i razvoju lisnih vaši u usjevima strnih žita

Foto: Depositphotos/Starover64
  • 58
  • 13
  • 0

Agrometeorološki uslovi tokom proteklog perioda pogodovali su svim prezimljujućim poljoprivrednim kulturama. Dospjele padavine povećale su zalihu vlage u zemljištu, što će biti dobro za početak narednog vegetacionog perioda, a formirani snježni pokrivač štitio je usjeve od pojave mraza.

Registrirane štetočine

Visoke temperature u zimskom periodu su dovele do ranije aktivnosti insekata štetočina, navedeno je u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. U pogledu voćarskih kultura registrirano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buhe i početak polaganja jaja.

Na usjevima uljane repice registriran je izlazak odraslih jedinki male repičine pipe s mjesta prezimljavanja.

Kako odbraniti uljanu repicu od insekata štetočina?

U usjevima pšenice registrirani su simptomi pepelnice žita i sive pjegavosti lista pšenice, dok su kod ječma primijećeni simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, pepelnice žita, hrđe ječma i sočivaste pjegavosti ječma. Vremenski uslovi u prethodnom periodu pogodovali su i razvoju lisnih vaši u usjevima strnih žita.

U narednim danima

Prema prognozi RHMZ-a, tokom sedmice očekuje se promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i znatno hladnije vrijeme u odnosu na prethodni sedmodnevni period. Moguće je snižavanje vrijednosti temperatura zraka pri tlu ispod tačke smrzavanja, pa je potrebno zaštititi osjetljive biljke.

 

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5, na jugu zemlje do 1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni.

Dugoročna prognoza: Čeka nas toplije proljeće - a padavine?

Sunčano vrijeme zadržat će se i prije podne prvog dana vikenda, u subotu, 11. februara. U drugom dijelu dana, očekuje se povećanje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje do 8 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Padavine Snijeg Mraz Usjevi Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas