Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 06.09.2023. 12:00

Vlažnost tla trenutno je povoljna, ali zaliha nema dovoljno

Prema srenjoročnoj vremenskoj prognozi, do 19. septembra, pod uticajem prostranog polja visokog zračnog pritiska nad Evropom, izgledan porast temperatura koje će biti iznad prosječnih.

Foto: Maja Celing Celić
  • 56
  • 8
  • 0

Agrometeorološki uslovi proteklih dana bili su povoljni za zrenje poljoprivrednih kultura i usjeva. Voće,povrće i grožđe se nalaze u fazama zrenja, tako da im je toplo i sunčano vrijeme omogućavalo intenzivnu sintezu šećera i suhe materije. 

Sredinom prošle sedmice zabilježene su padavine u većini mjesta, mjestimično i obilnije, kao na primjer u dijelu sjeverozapadne Bosne i u Hercegovini.

Vlažnost povoljna

Kako se navodi u Agrometeorološkom biltenu RHMZ-a, trenutni uslovi vlažnosti su povoljni za sve poljoprivredne kulture i usjeve. Dovoljno vlage u zoni korijenovog sistema omogućava nesmetano nalivanje plodova i naročito je povoljno za kukuruz,soju i šećernu repu.

Neophodna primjena adekvatnih mjera njege i zaštite

Promjenljive vremenske prilike povoljno utiču na pojavu biljnih bolesti, tako da je neophodna primjena adekvatnih mjera njege i zaštite poljoprivrednih kultura na većini proizvodnih područja.

Puževi polažu jaja u septembru: Evo kako ih prepoznati i suzbiti

U agrometeorološkom pregledu FHMZ-a istaknuto je kako su završnim procesima zriobe pogodovale umjerenije temperature i povoljni uslovi vlažnosti, iako situacija nije najbolja kada su u pitanju zalihe vlage u tlu, naročito kada se uzme u obzir da u narednom periodu ne očekujemo padavine.

Temperature će ponovo rasti

Prema srenjoročnoj vremenskoj prognozi, do 19. septembra, pod uticajem prostranog polja visokog zračnog pritiska stacioniranog nad Evropom, izgledno je se stabilno vrijeme i postepen porast temperatura zraka koje će biti iznad prosječnih za ovaj dio godine. Magla u kotlinskim predjelima Bosne biće uobičajena pojava sve do kraja prognoznog perioda.

Radovi u vrtu: Šta sijemo i sadimo u septembru?

Do 08. septembra u Bosni jutra svježa uz minimalne temperature od 9 do 14 °C, u Hercegovini od 15 do 20 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 24 do 29, u Hercegovini od 28 do 33 °C.

U periodu od 09. do 15. septembra vrijednosti temperatura zraka u jutarnjim satima kretaće se od 12 do 17 °C u Bosni, na jugu zemlje od 16 do 21 °C, u najtoplijem dijelu dana maksimumi se očekuju do 33 °C u Bosni i 35 °C u Hercegovini.


Tagovi

Agroprognoza Vlažnost tla Zrenje plodova Vremenski uslovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.