Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.07.2022. 13:30

SWE objavio prognozu do kraja ljeta: Dijelove Evrope čeka toplinski val i suša

Temperature više od normalnih nastavljaju se nad južnom polovinom našeg kontinenta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 149
  • 17
  • 0

Nakon osvježenja i pada temperatura, već ove sedmice nam se vraćaju vrućine, bez padavina, ali i toplinski val što bi moglo potrajati do početka avgusta, prognozira meteorološki servis Severe Weather Europe koji je objavio prognozu za Evropu do kraja ljeta. 

Vruće i sušno 

SWE koristi jedan od najpouzdanijih prognostičkih modela za dugoročne prognoze, ECMWF, prema kojem bi se nad južnim dijelovima natprosječno toplo i sušno vrijeme trebalo nastaviti sve do septembra.

Navode kako iznad Evrope vide neutralno područje iznad sjeverozapadnih krajeva ispod zone niskog pritiska. Temperature više od normalnih nastavljaju se nad južnom polovinom našeg kontinenta, ispod zone visokog pritiska. Kada je riječ o suši, ona će na jugu biti veća od uobičajenih u ovo doba godine. Nasuprot tome, nad sjevernim dijelom prevladavat će vlažniji uvjeti pod utjecajem zone niskog pritiska. 

Slično će prognoziraju za veći dio centralnih i južnih Sjedinjenih Država.

Treba napomenuti da se ograđuju kako niti jedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može biti u potpunosti pouzdan te da samo predviđa trendove ovisno o tome kako se razvijaju vremenski obrasci. 

Prijete šumski požari 

Novi toplinski val već je zahvatio čitavu Španiju gdje očekuju temperature i više nego u junu. "Prate ga više noćne temperature i vrlo visoke vrijednosti u područjima gdje to nije uobičajeno. Zabilježeno je čak 40 stepeni u Burgosu ili Palenciji", izjavio je  Rubén del Campo, glasnogovornik tamošnje Državne meteorološke agencije AEMET. 

Kaže kako će temperature ondje doseći i 46°C, navodi antena3.  

Uz Španiju, ovakvo se vrijeme očekuje i u Portugalu te na sjeveru Italije koja se već sedmicama bori s nezapamćenom sušom. Jugu Evrope sve više prijete šumski požari koji su već spalili stotine hektara, a s dolaskom toplinskog vala rizik je sve veći. 


Tagovi

Prognoza Ljeto Toplinski val Suša Vrućina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.