Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 08.07.2024. 10:30

Suša uzima maha: Rast i razvoj kukuruza bi mogao biti usporen

Uz prognozirane vremenske prilike, prilikom rada na otvorenom treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Foto: Depositphotos/Buurserstraat38
  • 68
  • 5
  • 0

Suša bi mogla uzeti maha, upozorili su iz BH metea, navodeći da pored najavljenih vrućina, u pojedinim danima i oko 40°C, značajnije kiše nema na vidiku.

"Samo u pojedinim danima rijetka pojava lokalnih pljuskova koji neće narušiti dojam vrućeg ljeta", stoji u njihovoj objavi. Najavljuju i da nas vrhunac nadolazećih vrućina očekuje u periodu oko 12. i 13. jula uz lokalne vrijednosti temperature do 42°C.

Zvanična prognoza

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, većim dijelom sedmice pred nama preovladavat će sunčane vremenske prilike, pri tome će iz dana u dan, postepeno biti toplije. Vrlo mala vjerovatnoća za lokalne poslijepodnevne pljuskove, pretežno u dijelu Bosne, postoji u ponedjeljak, utorak i nešto izraženije početkom vikenda.

Temperaturne vrijednosti zraka će svakodnevno rasti i dostizat će natprosječne. Minimalne jutarnje kretat će se između 18 i 20 u unutrašnjosti, na jugu do 22 °C, početkom vikenda malo svježije. Maksimalne dnevne vrijednosti pretežno u rasponu od 28 do 32 °C, sa odmicanjem sedmice u porastu i u drugom dijelu sa vrijednostima od 32 do 36 °C, lokalno u dolini Neretve i Posavini moguće je i par stepeni iznad.

Uz prognozirane vremenske prilike, prilikom rada na otvorenom treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Oprez - slijedi važan period u zaštiti krompira

Porast vrijednosti temperatura i broja sunčanih sati pogodovat će privođenju kraja žetve pšenice, u područjima gdje to još nije obavljeno. Rast i razvoj termofilnih kultura, prije svega kukuruza, mogao bi biti usporen usljed visokih temperaturnih vrijednosti i manjka vlage.

Naredna tri dana

Sutra, 9. jula, u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se u srijedu, 10. jula. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

Slično vrijeme će biti i u četvrtak, 11. jula, gdje je ponegdje u planinskim područjima moguć i kratkotrajni lokalni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 21, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 39 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sedmična prognoza Prognoza vremena Visoke vrijednosti Vrućina Lokalni pljuskovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.