Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.04.2023. 11:00

Strpite se još dva dana - sunčano će biti do kraja mjeseca

Porast temperatura nakon prolaska pogoršanja, pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi

Foto: Julijana Kuzmić
  • 167
  • 33
  • 0

Danas u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu BiH se poslije podne i tokom noći očekuju kiša i pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna od 12 do 18, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 22 stepena.

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pogoršanje sa zapada, danas će usloviti veće količine padavina u Krajini, na jugozapadu i Hercegovini, u noći na utorak će se proširiti na cijelu zemlju. Mogući su i obilniji lokalni pljuskovi.

Sredinom sedmice stabilizacija

Od srijede do kraja mjeseca, slijedi postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz malu vjerovatnoću za kišu na izmaku sedmice. Opasnosti od pojave mraza u narednom periodu nema. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 6 do 9 u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini od 10 do 12 °C. Sredinom sedmice, nakon razvedravanja, od srijede 26. do petka 28. aprila, jutra će biti prohladna, samo na planinama s mogućom pojavom slabijeg kratkotrajnog mraza pri tlu.

Maksimalne dnevne temperature do sredine sedmice između 12 i 18, od četvrtka toplije i u dane narednog vikenda u Bosni većinom maksimalne vrijednosti od 17 do 20, u Hercegovini i Semberiji moguće je i do 22 °C.

Maslačkom protiv rutave bube - ostaviti korov u voćnjaku?

Padavine će povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Porast temperatura nakon prolaska pogoršanja, pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite, kako voćarskih, tako i ratarskih kultura.

Trodnevna prognoza 

Sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 14, a najviša dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 steoeni.

U srijedu, 26. aprila, jutro oblačno sa kišom u većem dijelu zemlje. Na vrhovima planina je moguć snijeg. U ostatku dana postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverzapadni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 13, a najviša dnevna od 10 do 16, na jugu do 19 stupnjeva.

Pretežno sunčano će biti u četrvtak, 27 aprila. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 12, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu do 20 stepeni.


Tagovi

Prognoza Agroprognoza Kiša Mraz Snijeg Padavine Sunčano Razvedravanje Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.