Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.01.2023. 09:00

Pred nama je najhladniji period dosadašnje zimske sezone

Prolazne, slabije snježne padavine, moguće su sredinom sedmice, pretežno u Bosni i na sjeveru Hercegovine

Foto: Depositphotos/Milosz_
  • 190
  • 24
  • 0

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih sedam dana preovladavat će hladno vrijeme s niskim temperaturama, primjerenim za ovaj dio godine.

Prolazne, slabije snježne padavine, moguće su sredinom sedmice, pretežno u Bosni i na sjeveru Hercegovine, potom za predstojeći vikend ponovo stabilnije.

Najhladniji period

Posljednji dani januara i početak februara, ujedno će biti i najhladniji period dosadašnje zimske sezone. Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od -4 do -9 u unutrašnjosti, na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne moguće je i koji stepen niže od -10 °C. Također su, u centralnim područjima zemlje, izgledne i cjelodnevne negativne temperature. Na jugu, ponedjeljak i utorak će biti najhladniji, sa mogućom pojavom slabijeg mraza pri tlu u jutarnjim satima.

Snijeg rijetko viđamo, mećavu nikad - treba li nas to radovati?

Od sredine sedmice hladni talas će postepeno slabiti. Uz povećanu naoblaku i prolazne padavine, uslijedit će i blago zatopljenje tokom dana. Snježni pokrivač dodatno će porasti, ne suviše, malo izraženije na planinama. U dane vikenda sa jutarnjim temperaturama od -3 do -8 u unutrašnjosti, na jugu do 4 °C, maksimalne dnevne vrijednosti u većem dijelu zemlje će dostizati između 2 i 6, u Hercegovini do 9 °C.

Uz dovoljno vode u tlu i dodatni snježni pokrivač, ozima žita će nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima.

Novo pogoršanje

Prema srednjoroščnoj prognozi FHMZ-a, nestabilne vremenske prilike, u Bosni, praćene padavinama zadržat će se do kraja januara, dok se u Hercegovini očekuje stabilnije vrijeme bez kiše. Na zapadu, jugozapadu te u centralnim i istočnim predjelima Bosne prognozira se susnježica i snijeg, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne moguće su slabe i povremene padavine u vidu kiše i susnježice.

Početkom februara očekuje se stabilno vrijeme, a novo pogoršanje uz pojačan vjetar i padavine prognozira se od 5. februara i to širom zemlje.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Sedmična prognoza Snijeg Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.