Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.03.2022. 09:00

Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljetnu sjetvu

Zabilježeno je prisustvo biljnih bolesti kao što su simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, siva pjegavost lista pšenice i pepelnice žita, a što se tiče biljnih štetočina, primijećeno je intenzivnije polaganje jaja kruškine buhe.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 72
  • 37
  • 0

Povremene prošlosedmične padavine održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti značajno za pripremu i ranu proljetnu sjetvu, kao i za početak vegetacije. Agrometeorolozi su ukazali da temperatura zraka i vremenski uslovi, za sada, ne pokreću fiziološke procese kod ozimica i ranocvjetajućeg voća.

"Agrometeorološki uslovi tokom proteklog perioda bili su povoljni za prihranu ozimih usjeva, rezidbu, đubrenje, zimsko prskanje i zaštitu u voćnjacima i vinogradima, kao i druge pripremne radove za proljetnu sjetvu i sadnju", stoji u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U sedmičnom biltenu se napominje da je zabilježeno prisustvo biljnih bolesti kao što su simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma, siva pjegavost lista pšenice i pepelnice žita, a što se tiče biljnih štetočina, primijećeno je intenzivnije polaganje jaja kruškine buhe.

Prema prognozi, veći dio ove sedmice obilježit će sunčano i toplije vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, osim danas i sutra, kada se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, uz slabe prolazne padavine.

Minimalna temperatura zraka bit će od minus četiri do sedam, u višim predjelima od minus osam do nula stepeni, a maksimalna od 10 do 17, te u višim predjelima od četiri do osam stepeni Celzijusa.

U petak i subotu očekuje se sunčano vrijeme uz malu oblačnost s dnevnim temperaturama od pet do 11, na jugu do 15 stepeni. 


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Proljetna sjetva Vlažnost zemljišta Padavine Ozimi usjevi