• Agro prognoza
  • 03.05.2019. 16:30

Padaju temperature, a padat će i snijeg!

U ponedjeljak u cijeloj zemlji oblačno u nizinama sa kišom i pljuskovima. Uslijed zahlađenja, granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 600 metara nadmorske visine.

Foto: Pixabay/Luster2739
  • 406
  • 44
  • 0

Snijeg u maju nije neuobičajena pojava u našim krajevima. Ipak, malo tko mu se raduje. Na mukama su najviše voćari jer pojedine voćke u ovoj fazi već zameću plodove. Također, sadnja rasada morat će još svakako pričekati, pa čak i u onim krajevima u kojima povrćari ranije sade bašču. 

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Prije podne padavine se očekuju u Hercegovini i Krajini, a u drugoj polovini dana i u ostalim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U BiH oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u nedjelju. Na planinama će padati i snijeg. U večernjim satima, uslijed opadanja temperature zraka, granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 800 metara nadmorske visine. U Bosni vjetar u jutarnjim satima mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini jugo veći dio dana. Temperatura zraka u Bosni između 5 i 12°C. U Hercegovini jutaranja temperatura zraka između 7 i 12°C, a najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 18°C.

Kako će se snijeg i niske temperature odraziti na voćke?

U ponedjeljak u cijeloj zemlji oblačno u nizinama sa kišom i pljuskovima. Uslijed zahlađenja, granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 600 metara nadmorske visine. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C.

Pretežno oblačno vrijeme prevladavat će u utorak. Više sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13°C, na jugu do 17°C.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Susnježica Pljuskovi Padavine


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi