Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.01.2023. 10:30

Ozima žita dobro pripremljena za mirovanje, ali tu su glodari

Zahvaljujući dospjelim padavinama u značajnoj mjeri su stvorile dobre zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta

Foto: Depositphotos/AlexBush
  • 47
  • 3
  • 0

Proteklog perioda preovladavali su povoljni agrometeorološki uslovi za sve prezimljujuće poljoprivredne kulture. Uglavnom suho vrijeme, pogodovalo je obavljanju radova u voćnjacima i vinogradima.

Pojava prizemnih mrazeva nije predstavljala opasnost za ozima žita, jer su dobro pripremljena za zimsko mirovanje. Također, visoke maksimalne temperature nisu prekidale mirovanje višegodišnjih voćnih kultura i vinove loze. Ovakvi vremenski uslovi dobro su došli i za obavljanje radova u voćnjacima i vinogradima.

Dobre zalihe vlage

Zahvaljujući dospjelim padavinama u značajnoj mjeri su stvorile dobre zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, što će biti dobro za početak narednog vegetacionog perioda.

U ovo dijelu godine potrebno je obratiti pažnju na glodare koji prave značajne štete na strnim žitima, lucerištima i u voćnjacima. Oštećenjima su naročito izložena mlada stabla voća, a posebno su ugroženi voćnjaci gdje su površine neobrađene, jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime.

Kako se otarasiti glodara sa usjeva?

U nedostatku hrane glodari se hrane korijenjem voćaka, posebno jabuka i krušaka. Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom.

Do kraja sedmice

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u drugom dijelu ove sedmice očekuje se promjenljivo oblačno i uglavnom suho vrijeme.

Jutarnja temperature u višim krajevima imat će vrijednosti od -7 do 4, u nižim od 2 do 5, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 0 do 5 u višim, u nižim predjelima od 5 do 12°C. U mjestima gdje se magla duže zadrži očekuju se niže temperature.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Vremenska prognoza Zimsko mirovanje Zalih vlage


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar