Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje voluharica
  • 02.05.2020. 07:30

Kako se riješiti voluharica u vrtu, voćnjaku i usjevima?

Tokom godina s blagim zimama i suhim proljećima možemo očekivati velik broj voluharica, a mnogi su načini kako ih se riješiti iz vrtova, voćnjaka i usjeva.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 652
  • 65
  • 0

Najčešći i ekonomski najštetniji poljski glodari su voluharice, a razlikujemo poljsku (Microtus arvalis) i vodenu (Arvicola terrestris). Vlažne i kišovite jeseni i zime im ne odgovaraju, a u godinama kada su zime i proljeća blagi i suhi, razmnožavaju se u velikom broju.

Obe vrste uzrokuju štete kopajući hodnike u tlu i ostavljajući otvore na površini. Stvaraju humke nad zemljom, hrane se biljnim vrstama i plodovima rasutim nakon berbe, ali grickaju i korijenje mladih voćaka ili korijenastog povrća. Velike štete prave na lucerištima i djetelištima gdje se godinama ne obavlja nikakva obrada tla pa se na tim mjestima mogu mirno razmnožavati i dobro hraniti.

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i domaćinstva

Postoje brojni načini odbijanja voluharica iz vrta, ali trebate biti svjesni da ih je teško otjerati, stoga je najbolje kombinovati što više metoda.

Preventivne mjere - obrada tla i košnja

Obrada tla je vrlo učinkovit način smanjenja oštećenja od strane voluharica jer uklanja biljni pokrov, uništava njihove hodnike, a ponekad neku od njih i usmrti. Zbog obrade, jednogodišnji usjevi često imaju manje ovih glodara nego višegodišnji.

Žetvu žitarica treba obaviti uz što manje osipanje, a nakon toga obaviti plitko ljetno oranje kako bi se oštetili hodnici koje kopaju i smanjila njihova populacija. Dubokom obradom tla u jesen uništavaju se njihova legla i smanjuje populacija.

Preventivne mjere u voćnjacima su košenje i iznošenje trave, postavljanje žičane mreže na dno voćnjaka ili oko svakog stabla, a preporučuje se i međuredna obrada tla. Takođe, prilikom berbe treba paziti da na tlu na ostanu plodovi.

Prirodnim metodama protiv voluharica

Voluharice imaju osjetljiv njuh i sluh, stoga se u njihove tunele stavljaju razne supstance koje ih odbijaju poput češnjaka, luka, orahovog lišća, ali i riblje glave i ljudska kosa. Na ivicama usjeva prerporučuje se sadnja čičoke (Helianthus tuberosus) koja ih mami te drži podalje od ostalih gredica.

Riješite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Od zove se može napraviti prirodni repelent tako da se 2kg lišća i mladica potopi u 10l vode i ostavi par dana da fermentira sve dok se rastvor ne zapjeni. Kasnije se procjedi i bez razrjeđivanja sipa u aktivne rupe.

Postoji i velik broj grabežljivaca koji se hrani voluharicama poput lisica, sova, kućnih mačaka, kuna, jastrebova.

Zvukom i vibracijama otjerajte voluharice

U njihove rupe i na ostalim mjestima u vrtu mogu se ukopati i plastične boce i to ukoso kako bi vjetar mogao strujati i otjerati ih zvukom. Na malim površinama se u tlo može zabiti i željezna motka i nekoliko puta dnevno udariti čekićem po njoj kako bi zvuk i talas pritiska otjerali glodare, ali kod ove metode je potrebno puno strpljenja i vremena.

U trgovinama postoje i razni uređaji koji svojim vibracijama mogu odbiti voluharice, ali i krtice. Međutim, prema iskustvima mnogih, to baš i nije učinkovito.


Tagovi

Voluharice Suzbijanje voluharica Vodena voluharica Poljska voluharica Prirodne metode Rodenticidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.