Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.12.2022. 11:00

Očekuju se obilnije padavine - zaštitite imovinu

Dospjela padavine krajem novembra i početkom decembra dobro su došle da se popravi stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta.

Foto: Depositphotos/tupungato
  • 182
  • 23
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske od sutra će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz porast temperature vazduha s kišom i pljuskovima, a u višim predjelima moguća je susnježica ili slab snijeg.

Preporučuje se zaštita osjetljivog bilja od hladnoće.

Obilnije padavine

Od danas do subote, 17. decembra, se očekuju jače, na jugu i zapadu obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje u Hercegovini od 90 do 150 mm, a na zapadu i jugozapadu od 50 do 90 mm. 

"Zbog obilnijih padavina u kraćem vremenskom periodu očekuje se porast bujičnih vodotoka i oborinskih voda na zapadu kao i dodatni porast vodostaja u slivu rijeka Une i Sane, te pozivamo stanovništvo na oprez i preduzimanje svih mjera predostrožnosti u cilju zaštite imovine", navode iz RHMZ RS.

Ove sedmice niže temperature - šta još donosi sredina decembra?

U dosadašnjem dijelu jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su uglavnom povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, kao i za početne faze razvoja  posijanih ozimih kultura. Dospjela padavine krajem novembra i početkom decembra dobro su došle da se popravi stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta.

Pregledajte usjeve

Početne faze razvoja ozimih usjeva će proticati u optimalnim agrometeorološkim uslovima što će usjevima koristiti da se dobro pripreme za predstojeći period mirovanja. Tokom protekle sedmice na ozimom ječmu registrirano je prisustvo mrežaste pjegavosti ječma, dok u usjevima ozime pšenice nisu uočeni simptomi bolesti.

U ovog dijela godine vrijeme je za radove u voćnjaku koji će pripremiti biljku za nastupajući period zimskog mirovanja (uklanjanje polomljenih i oštećenih grana, trulih plodova), kao i jesenje prskanje bakarnim preparatima radi smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti.

Mladi zasadi su osjetljivi na štete koje izazivaju glodari, naročito zečevi. U narednim danima potrebno je pregledati parcele pod ozimim žitima, jer se tokom jeseni poljski miševi hrane tek posijanim sjemenom.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Padavine Kiša Moguće poplave


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.