Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 11.09.2023. 10:30

Natprosječno topao septembar usporit će pripreme za jesenju sjetvu

Zbog neujednačenog priliva padavina tokom proteklog perioda, stanje vlažnosti tla je različito, što će svakako otežati pripremu tla za jesenju sjetvu

Foto: Julijana Kuzmić
  • 74
  • 7
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima nastavit će se stabilno i sunčano vrijeme. Uz obilje sunca bit će iznadprosječno toplo, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne i vruće.

Kukuruz u završnim fazama

U četvrtak i petak, 14. i 15. septembra, nestabilnije, uz vjerovatnoću za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Sa padavinama će se najviše dnevne temperature zraka sniziti pa će u nastavku sedmice temperature biti primjerenije drugoj dekadi septembra. Noći i jutra, naročito u kotlinskim dijelovima Bosne će biti osjetno svježiji sa pojavom magle ili niske oblačnosti. 

Zbog neujednačenog priliva padavina tokom proteklog perioda, stanje vlažnosti tla je različito, ponegdje umjereno vlažno, a ponegdje suho, što će svakako otežati pripremu tla za jesenju sjetvu.

Koji rizik donosi suviše rana, a koji prekasna sjetva ozimih žitarica?

Kukuruz je još uvijek na poljima i nalazi se u završnim fazama zrenja, tako da će unatoč povoljnim temperaturnim uvjetima kasniti priprema parcela za jesenju sjetvu ozimih žitarica. Suho vrijeme treba iskoristiti za berbu dozrelog voća i povrća.

Prognoza po danima

U utorak i srijedu, 12. i 13. septembra, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna uglavnom između 28 i 34°C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u četvrtak, 14. septembra. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C.

Posljednji radni dan ove sedmice, u petak, 15. septembra, u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C, na jugu zemlje do 32°C.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Sunčano Kiše Padavine Vrijeme


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.