Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 06.05.2024. 10:30

Na Đurđevdan je vedro, šta to znači i šta kažu meteorolozi?

Prema narodnom predanju, mnogi nisu muzli koze i ovce do tog dana i na Đurđevdan prvi put pomuzu svu sitnu stoku i prave sir.

Foto: Depositphotos/mikle15
  • 176
  • 14
  • 0

Danas je Đurđevdan (Ederlezi), jedan od najvećih romskih praznika, koji iz duge tradicije ovog naroda simboliše dolazak proljeća. U prošlosti je on označavao kraj hladnih dana, vrijeme za Rome da sa svojim čergama ponovno krenu na dalek put. Prema narodnom predanju, mnogi nisu muzli koze i ovce do tog dana i na Đurđevdan prvi put pomuzu svu sitnu stoku i prave sir.

Ako je na Đurđevdan vedro, vjeruje se da će biti rodna godina, a ako tada i sutradan pada kiša, ljeto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, ljeto će biti kišovito.

Zvanična prognoza

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, djelimično stabilnije vremenske prilike u odnosu na period iza nas, sa slabije izraženom vjerovatnoćom za lokalne, pljuskovite padavine u dijelu centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne, neće potrajati dugo. Već od utorka, 7. maja, slijedi pogoršanje praćeno kišom, koja će biti intenzivnija u dijelu sjeverozapadne, zapadne i jugozapadne Bosne.

Najmanje padavina očekuje se na istoku zemlje. Potom, u dane narednog vikenda, smirivanje vremena uz povremene kratkotrajne padavine, koje bi u nedjelju, na izmaku sedmice, mogle biti registrovane ponegdje u centralnim, istočnim i južnim dijelovima zemlje.

Minimalne temperature zraka kretaće se od 10 do 12, u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini od 14 do 16 °C. Danju toplije, sa maksimalnim vrijednostima između 19 i 24 °C širom zemlje. Sa promjenom, od sredine sedmice svježije, 2 do 3 dana sa maksimalnim temperaturama između 12 i 16 °C u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru do 18 °C. Za naredni vikend postepeno toplije.

Kakvo nas ljeto čeka? Objavljena sezonska prognoza poznatog prognostičkog centra

Većim dijelom sedmice preovladavat će nešto povoljnije prilike za radove na otvorenom. Prispjele padavine popraviće stanje vlažnosti tla. No, promjenjivo vrijeme popraćeno kišom koje je najavljeno narednih dana pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporuka da se prate izvještaji prognostičkih službi, i po potrebi izvrši tretiranje kako bi se pravovremeno reagovalo.

Prognoza po danima

Djelimično vedro bit će u prijepodnevnim satima u utorak, 7. maja. U drugoj polovini dana u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 stepena.

U srijedu, 8. maja, u Bosni djelmično vedro sa pljuskovima tokom cijelog dana. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi su mogući i na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme u Bosni i na sjeveru Hercegovine očekuje se u četvrtak, 9. maja. Rijetko u Bosni može pasti malo kiše. U većem dijelu Hercegovine će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Na području Hercegovine i jugozapadne Bosne umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu zemlje od 21 do 26 stepeni.


Tagovi

Prognoza Vrijeme Đurževdan Sedmična prognoza Agroprognoza Narodna meteorologija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.