Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljeto 2024
  • 04.05.2024. 18:00

Kakvo nas ljeto čeka? Objavljena sezonska prognoza poznatog prognostičkog centra

Ovo će ljeto biti razdoblje prijelaza između toplog u hladni ciklus, što može rezultirati neobičnim vremenskim anomalijama, kažu u Severe Weather

Foto: Depositphotos/Milosz_G
  • 240
  • 42
  • 0

Od kako postoje mjerenja, a prema zapisima koji sežu do 1940., EU Služba za klimatske promjene Copernicus je objavila kako je 2023. godina bila najtoplija ikada, februar 2024. najtopliji februar ikada, a mart 2024. deseti najtopliji zabilježeni mjesec zaredom. 

Temperatura zraka je globalno porasla za 1,5°C iznad predindustrijske razinae, a pored toga se suočavamo s olujama, poplavama i sušom. 

Očekuju nas prijelazni periodi

Prema prognozi koju je objavio prognostički centar Severe Weather Europe, čeka nas nestabilno ljeto s velikim promjenama i ekstremima, a zbog prijelaza iz fenomena El Niña prema La Niñi.  

Nakon analize višegodišnjih trendova i modela  ECMWF i CFSv2, predviđaju da nas u narednim mjesecima čekaju prijelazni periodi između toplih i hladnih faza. Najavljuju i neobične vremenske anomalije. 

Naime, prognoza ukazuje na dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod utjecajem prijelaza iz toplog El Niño u hladni ciklus La Niña. Navode da slijedi vrlo hladan ciklus u kasno ljeto 2024., a trajat će do 2025. 

Više temperature 

Kada je riječ o meteorološkom ljetu (juni-juli-avgust) u prognozama za Evropu, modeli predviđanja ukazuju na veću tendenciju toplinskih valova iznad južnih dijelova našeg kontinenta. 

Navode da će pritisak biti nizak nad sjevernom Evropom, a jugozapad pod visokim. To bi moglo rezultirati toplijim od normalnih temperatura u centralnoj i zapadnoj Evropi, dok se za sjever predviđa normalno ljetno vrijeme. Očekuje se i nekoliko prolaznih grmljavinskih oluja, posebno u unutrašnjosti kontinenta.

Što se tiče padavina, u kopnenoj Evropi se očekuju uglavnom sušniji uvjeti, a više ih se predviđa nad sjevernim krajevima. 

"Ovo će ljeto biti razdoblje prijelaza između faza, što može rezultirati neobičnim vremenskim anomalijama. Stoga je važno da ljudi ostanu informirani i prate lokalne vremenske prognoze kako bi se pripremili za moguće promjene", poručili su prognostičari Severe Weather Europe.


Tagovi

Ljeto 2024 Prognoza Toplinski valovi Vremenske anomalije Seonska prognoza Severe Weather Grmljavinske oluje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.