Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 03.04.2024. 13:30

Možete u polja: Temperature tla dostigle povoljne vrijednosti za sjetvu

U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima tla ima zimske rezerve vlage.

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 128
  • 21
  • 0

Temperature tla su dostigle vrijednosti koje su povoljne za pripremu i obavljanje rane sjetve proljetnih ratarskih usjeva, kao i za nastavak procesa bokorenja i ukorjenjivanja ozimih kultura, navedeno je u sedmičnom agrobiltenu RHMZ-a.

Za sjetvu kukuruza, mjerite temperaturu zemljišta - ne zraka?

Prema jučerašnjem mjerenju, 2. aprila, temperature tla na pet centimetara dubine ujutro su se kretale od oko 10 do 12 stepeni, a tokom dana su dostizale vrijednosti od 14 do 18 stepeni, u Bijeljini, Rudom i Trebinju i više od 20 stepeni. Ni večernje nisu padale ispod 10 stepeni. Na dubini od 20 centimetara izmjerene su jutarnje temperature oko 12 stepeni, dnevne do 15, a večernje stepen-dva niže.

Rezerve vlage

Visoke temperature zraka za ovo doba godine, koje traju duži vremenski period, dovele su do ranijeg pokretanja vegetacije i jačanja životnih procesa kod ozime pšenice i drugih niskih ratarskih i krmnih biljaka. Također, pokrenule su cvjetanje kod ranocvjetajućih voćnih kultura što može potencirati veću opasnost od pojave mrazeva.

U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima tla ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju tla manje vlage tako da su neophodne nove količine
padavina.

Tokom protekle sedmice uočena je aktivnost insekata. U usjevima uljane repice registrovano je prisustvo repičinog sjajnika. Počelo je i polaganje jaja žitne pijavice u usjevu pšenice.

Aktivne rutave bube

Kod voćarskih kultura u nasadima voća koji su ušli u faze cvjetanja registruje se prisustvo imaga rutave bube. Što se tiče kruške registrovano je piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buhe, a kod šljive prisutna je crna i žuta šljivina osa.

U pogledu biljnih bolesti u fazama cvjetanja i u uslovima visoke vlažnosti, šljive su osjetljive na infekciju prouzrokovačem monilioze ili sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća. Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne i žute hrđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.


Tagovi

Temperature zemljišta Temperature tla Rana sjetva Proljetna sjetva Vlažnost zemljišta Agrobilten


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.