Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 03.04.2024. 09:00

Za sjetvu kukuruza, mjerite temperaturu zemljišta - ne zraka?

Stručnjaci mogu jedino da savjetuju ratare da se vode temperaturom zemljišta, sve ostalo je rizik proizvođača.

Foto: Depositphoto/DevidDO
  • 112
  • 8
  • 0

Mnogi su završili predsjetvenu pripremu zemljišta i gledaju u nebo kad će posijati "žuto zrno". Bez obzira na nevjerovatno visoke temperature za ovo doba godine, ne treba da se vodimo time koliko je napolju vruće, već koliko je u zemlji toplo. To predlažu stručnjaci, a među njima i stručnjak za ratarstvo Miloš Nikoletić.

"Kad se temperatura sjetvenog sloja zemljišta ustali na 10oC na šest centimetara dubine, tada treba sijati. Ovo je trenutak rane sjetve i to može da se pokaže dobro ili loše - sa zahlađenjima, a krenu mlade biljke", kaže Nikoletić i dodaje da stručnjaci mogu jedino da savjetuju ratare da se vode temperaturom zemljišta, sve ostalo je rizik proizvođača.

Sve parametre uzmite u obzir (Foto: Martina Pavlović)

Dodaje da vlage ima na četiri do šest centimetara dubine za sjetvu, a ako su u predsjetvenoj pripremi ratari primijetili da se diže prašina iza priključne mašine traktora - znak je suhog zemljišta.

"Zemljište treba pripremiti najviše sedam dana prije sjetve, kako se ne bi sjetveni sloj zagušio."

Inače, optimalno vrijeme sjetve ove žitarice je od 5. do 20 aprila.

Koji je termin dobar za uljarice?

Ista pravila važe i za sjetvu suncokreta i soje - čekati 10 stepeni zemljišta.

"Ranije je bilo da suncokret možemo i ranije sujati na 8oC, za soju se čak navodi da može da se sije i na 12oC sjetvene dubine", kaže naš sagovornik i ohrabruje čitaoce da se i kod ovih kultura vode smjernicama za kukuruz.

Veliki problem sa pšenicom

Stanje sa ozimim kulturama nije ipak sjajno. 

"Važno je paziti se bolesti i korova i ako je moguće da se izvede prihrana sa ne velikom količinom đubriva - kilogram do 1,5 kg/ar KAN-a. To je moja preporuka, jer je pšenica dosta bujna, ili ako se primijeti da će početi da pada, neka se reaguje regulatorima rasta", kaže stručnjak i dodaje da se stariji preparati koriste do faze drugog koljenca, a noviji mogu i kasnije.

Pšenica je na nekim mjestima "popadala" (Foto: Julijana Kuzmić)

"Ali, i ovo koristiti uz savjet stručnog lica iz apoteke ili stručne službe. Ovi regulatori smanjuju internodijski razmak između koljenaca", naglašava Nikoletić.


Tagovi

Sjetva kukuruza Temperatura zemljišta Sjetveni sloj Predsjetvena priprema Sjetva suncokreta Sjetva soje Polegla pšenica Regulatori rasta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...