Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 25.08.2022. 07:30

Kiša neće usjeve oporaviti od suše? Crveno upozorenje za 17 posto evropskog teritorija

Normalni nivoi kiše će vjerovatno stići u dijelove Evrope između avgusta i oktobra, ali možda neće biti dovoljne da se tlo u potpunosti oporavi od deficita akumuliranog u više od pola godine, stoji u izvještaju GDO

Foto: Depositphotos/ vipavlenkoff
  • 108
  • 6
  • 0

Informacije o suši na gotovo globalnom nivou naša su svakodnevica već nekoliko mjeseci. Uzrokovala je velike posljedice, posebno na ljetnim kulturama, i to najviše kukuruzu. 

Situacija se pogoršava dok s druge strane kiša koja pada ovih dana u pojedinim regijama Evrope ipak oporavlja oštećene usjeve. No, prateće grmljavinske oluje uzrokuju štetu, stoji u najnovijoj mjesečnoj analizi Globalnog opservatorija za sušu (GDO) za EU. Istraživači naglašavaju da postoji rizik od kontinuiranog isušivanja tla uzrokovanog uzastopnim toplinskim valovima od maja i trajnim nedostatkom padavina. 

Vodostaji niski, izvori presušuju 

I dalje upozoravaju da je gotovo polovina teritorija EU-a u opasnosti od ove vremenske nepogode, što su naveli u prošlom izvještaju. 

Mračna procjena: Gotovo pola teritorija EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Vodostaji rijeka su sve niži, a izvori presušuju što znatno utječe na proizvodnju energije u elektranama te posljedično na smanjenje usjeva. 

"Ozbiljna suša koja je od početka godine zahvatila mnoge regije Evrope dodatno se proširila i pogoršala od početka avgusta", navodi se u izvještaju koje je objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Za razdoblje od februara do jula

Predviđa se sve veća opasnost za velike dijelove Italije, Španije, Portugala, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Irske, Luksemburga, Rumunije i Mađarske, kao i za zemlje koje nisu članice EU-a Britaniju, Srbiju, Ukrajinu i Moldaviju.

Crveno upozorenje 

Sve u svemu, izračunali su da je 17 posto teritorija Evrope u kategoriji crvenog upozorenja. U julu su predviđali 11 posto.  

"Nedavne oadavine mogle su ublažiti sušu u nekim regijama. Međutim, u nekim su područjima grmljavinske oluje koje su ih pratile uzrokovale štetu, gubitke te umaljile učinak kojeg su padavine mogle imati", navodi se. 

Nadalje, prognoziraju kako sredozemni dio sve do novembra može očekivati ​​toplije vrijeme i više suše od uobičajenih. 

U Hrvatskoj sušnije 

Normalni nivoi kiše će vjerovatno stići u dijelove Evrope između avgusta i oktobra, ali kako stoji u izvještaju, možda neće biti dovoljne da se tlo u potpunosti oporavi od deficita akumuliranog u više od pola godine.

Anomalije vlage u tlu 

Dijelovi Španije, Portugala i Hrvatske možda će i dalje biti sušniji od normalnih vremenskih uvjeta, dok će u Alpama vjerovatno popustiti.

Zaključuju da su atmosferski uvjeti povezani s toplinskim valovima koji su Evropom trajali tijekom maja, juna i jula bili na najvišem nivou od 1950. godine.

Na ovoj interaktivnoj karti možete pratiti razvoj situacije na globalnom nivou. 


Tagovi

Suša Europa Crveno upozorenje Interaktivna karta Globalni opservatorij za sušu GDO


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.