Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.03.2022. 15:30

Izdato upozorenje na mraz - kada se očekuje?

U nižim predjelima sutra se očekuje minimalna temperatura zraka od minus četiri do minus jedan, a u višim krajevima i planinama od minus deset do minus šest stepeni Celzijusa

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 247
  • 17
  • 0

U naredna četiri dana se tokom noći i jutra očekuje se slab, a u višim predjelima umjeren mraz, što može pričiniti oštećenja na breskvi, kajsiji i ranim sortama šljive, upozoreno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

"Kolika će oštećenja biti zavisi od vremenskog perioda u kojem se mraz javio, intenziteta i trajanja mraza, ali i same vrste i sorti voća", stoji u saopćenju.

U nižim predjelima sutra se očekuje minimalna temperatura zraka  od minus četiri do minus jedan, a u višim krajevima i planinama od minus deset do minus šest stepeni Celzijusa.

Drugog dana vikenda, u nedjelju, 20. marta, minimalna temperatura u nižim predjelima kretat će se od minus šest do minus dva, a u višim predjelima i planinama od -12 do minus osam stepeni Celzijusa.

Objavljena prognoza za proljeće - kada se očekuju mrazevi?

Slična situacija se najavljuje i za početak naredne sedmice. U ponedjeljak i utorak, 21. i 22. marta, prognozira se minimalna temperatura zraka u nižim predjelima od minus tri do jedan, a u višim i planinama od minus osam do minus pet stepeni Celzijusa.

Dnevna temperature tokom vikenda i u ponedjeljak u nižim predjelima kretat će se od šest do 12, u višim predjelima oko tri stepena  Celzijusa, a od utorka se očekuje toplije vrijeme.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Agro prognoza Sunčano Mraz Breskva Kajsija Šljiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...