Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sedmični bilten
  • 08.02.2022. 11:00

Divljač i sitni glodari zimi opasni po mlade voćnjake i usjeve žita

Vremenski, a i temperaturni uslovi tokom proteklih sedam dana uslovljavali su apsolutno mirovanje svih prezimljujućih biljaka

Foto: Depositphotos/jezica
  • 52
  • 15
  • 0

Divljač i sitni glodari nanose najviše štete voćnjacima i na usjevima ozimih žita, konstatirali su agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS. Prilikom pregleda usjeva registrirano je prisustvo aktivnih rupa od glodara, naveli su u sedmičnom biltenu.

Tokom zime kada je formiran snježni pokrivač, veliku opasnost mladim voćnjacima predstavljaju napadi divljači i sitnih glodara, zbog nedostatka hrane u prirodi.

"Najveće štete mladim voćnjacima nanose sitni glodari (miševi i voluharice), zečevi i srne. Glodari zimi nanose štete i strnim žitima. Hrane se posijanim sjemenom, nastavljaju ishranu na izniklim biljkama, praveći na žitnim poljima prazna mjesta", naveli su agrometeorolozi. 

Stiže pogoršanje: Kada su izgledni jači jutarnji mrazevi?

Vremenski, a i temperaturni uslovi tokom proteklih sedam dana uslovljavali su apsolutno mirovanje svih prezimljujućih biljaka.

Nakon jučerašnji padavina – kiše, susnježice i snijega, danas se očekuje uglavnom suho vrijeme, uz promjenljivu oblačnost. Srijedu, četvrtak i petak obilježit će sunčano uz promjenljivu oblačnost i toplo vrijeme za ovo doba godine. U dane vikenda očekuje se novo naoblačenje koje će ponovo donijeti padavine kiše, susnježice i snijega. 

Jutarnja temperatura zraka imat će vrijednosti od -10 do 0 u višim, u nižim od -2 do 5 stepeni. Maksimalna dnevna bit će u intervalu od -2 do 7 u višim krajevima, u nižim područjima od 9 do 15 stepeni.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Sunčano Vjetar Glodari Zečevi Srne


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.