Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.02.2022. 10:00

Stiže pogoršanje: Kada su izgledni jači jutarnji mrazevi?

Sa kišom i porastom temperatura zraka sredinom sedmice, topljenjem postojećeg i formiranjem novog snježnog pokrivača, rezerve vode u tlu će porasti

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 184
  • 19
  • 0

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, početkom sedmice izgledne su nestabilne vremenske prilike praćene povećanom naoblakom i padavinama, u centralnoj, istočnoj, zapadnoj Bosni i na sjeveru Hercegovine, sa snijegom na planinama, u dolini Neretve, na krajnjem jugu i u Posavini sa kišom.

Od utorka, 8. februara, slijedi postepeni prestanak padavina, uz porast temperatura zraka sredinom sedmice. Nova promjena vremena očekuje se narednog vikenda. Više padavina prognozira se u centralnoj i zapadnoj Bosni, manje na jugu i na sjeveru zemlje.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Na samom početku sedmice toplije i u jutarnjim satima i danju, potom u utorak i srijedu, nakon prolaska pogoršanja i vedrijih noći, izgledni su jači jutarnji mrazevi sa temperaturama zraka do -6 u Bosni, u Hercegovini i Semberiji do 3°C.

Rast temperatura

Dnevne temperature će postepeno rasti i sredinom sedmice maksimalne vrijednosti će dostići u većem dijelu zemlje između 6 i 8, na jugu i na sjeveru od 10 do 13°C. Narednog vikenda, sa padavinama slijedi zahlađenje i temperature će biti primjerenije ovom dijelu godine.

Sa kišom i porastom temperatura zraka sredinom sedmice, topljenjem postojećeg i formiranjem novog snježnog pokrivača, rezerve vode u tlu će porasti. Ozimine će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uvjetima.

Trodnevna prognoza

Sutra se očekuje pretežno oblačno u centralnim i istočnim područjima gdje u jutarnjim satima lokalno može padati slab snijeg. U ostalim područjima umjereno oblačno i sunčanije. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura koja će poslije podne oslabiti. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu i u Krajini do 10 stepeni.

U srijedu se više oblačnosti očekuje prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Razvedravanje u drugom dijelu dana. U ostalim područjima pretežno sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

Pretežno sunčano vrijeme u Bosni i Hercegovini očekuje se u četvrtak. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14 stepeni.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Sunčano Vjetar Kiša Mraz