Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje svinja
  • 13.12.2023. 07:30

Za kvalitetnije meso uskratite svinjama hranu najmanje 12 sati i pazite na stres

Prazna crijeva će spriječiti kontaminaciju trupa prilikom klanja, a meso će biti svjetlije boje. Kako na kvalitetu utiče stres i kako ga spriječiti?

Foto: Karolina Rastija
  • 136
  • 9
  • 0

Ove godine klanje svinja na mnogim domaćinstvima predstavlja veliki izazov, posebno na područjima gdje su uvedene mjere borbe protiv afričke svinjske kuge i gdje treba ispoštovati sve zakonske odredbe i pravilnike koji su na snazi.

I bez obzira na to, ovom poslu treba pristupiti s posebnom pažnjom jer se radi o pripremi hrane koja će se jesti narednih nekoliko mjeseci. Najvažnije je obezbijediti sav alat i posuđe koji moraju biti besprijekorno čisti, a noževi naoštreni. 

Bez hrane 12 do 24 sata

Dan prije klanja, najkraće 12, a najviše 24 sata, svinjama uskratite hranu kako bi potpuno ispraznile crijeva što će spriječiti kontaminaciju trupa fekalnim materijama i sadržajem crijeva u slučaju da dođe do puknuća. Također, smatra se da je meso svinje koja nije jela 12 do 24 sata ima karakterističnu, svjetliju boju.

Pazite da sve vrijeme ima obezbijeđen pristupu vodi

Uznemirena svinja loš kvalitet mesa 

Sam proces klanja je veoma stresan za životinju, a što mu je više izložena to se više izlučuje hormon stresa, kortizol, koji pogoršava kvalitet mesa. Pod uticajem kortizola se mijenjaju fiziološki procesi u organima i tkivima. Dolazi do poremećaja u cirkulaciji krvi, što rezultira slabim oticanjem krvi nakon što svinju zakoljemo.

Čisti stolovi, oštri noževi 

Zbog toga je potrebno da se životinja dan prije odmara i da se s njom postupa što mirnije. Omamljivanje treba obaviti brzo, bez povlačenja životinje za uši, guranja i slično. 

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Nakon omamljivanja i klanja pustite da zaklana životinja potpuno iskrvari. 

Poštujte higijensko-sanitarne uslove 

Pripremite dovoljnu količinu vrele vode ako radite šurenje. Voda treba biti zagrijana oko 65ºC, maksimalno do 84ºC u slučaju da koljete stariju svinju jer je njena dlaka tvrđa. Ako obavljate spaljivanje, pazite da sa gorionicima ne spalite kožu. 

Uklonite svu nečistoću sa površine trupa i dobro operite čistom vodom.

Higijensko-sanitarni uslovi trebaju biti ispoštovani i kada se klanje provodi u improvizovanim mjestima. Opasnost od zoonoza je uvijek prisutna, a posebno onih koje mogu da se prenesu na čovjeka. Jedna od njih je i trihinela pa je obavezno od svake svinje uzeti uzorak za pregled.

Simptomi trihineloze kod ljudi i zašto je pregled mesa obavezno uraditi?

Ljudi od nje mogu oboljeti tako što pojedu meso ili prerađevine u kome su bile ličinke ovog nametnika. Može se razvijati samo kod sisavaca, i to kod mesojeda i svejeda, a termička obrada mesa pa i salamurenje ili sušenje nisu siguran način uništavanja uzročnika bolesti. 


Tagovi

Svinje Svinjokolj Klanje svinja Kvalitetnije meso Pražnjenje crijeva Stres za svinju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.