Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihinela
  • 26.11.2022. 13:30

Simptomi trihineloze kod ljudi i zašto je pregled mesa obavezno uraditi?

Meso zaklanih svinja ili ulovljene divljači prije upotrebe obavezno treba pregledati na prisustvo trihinele u ovlaštenoj veterinarskoj stanici. Cijena pregleda je mala u odnosu na opasnost i posljedice koje vrebaju od ovog parazita.

Foto: Martina Pavlović
  • 377
  • 41
  • 0

Obzirom da je u toku sezona slava, praznika ali i svinjokolja u domaćinstvima kao i sezona lova na divlje svinje, a radi zaštite zdravlja i dobijanja zdravstveno sigurne hrane i prerađevina neophodno je uraditi pregled mesa na prisustvo trihinele.

U pitanju je zoonoza, a ljudi od nje mogu oboljeti tako što jedu nedovoljno termički obrađeno meso ili prerađevine u kome su bile larve ovog parazita. Može se razvijati samo kod sisara, i to kod mesojeda i svaštojeda. Trichinella spiralis je parazit poprečnoprugaste muskulature u kojima obrazuje karakteristične kapsule koje imaju oblik limuna.

Krmokolj odlazi u historiju: Za tovljenika ode i prosječna plata

Infekcija nastaje kada čovjek ili životinja pojedu meso koje sadrži infektivne larve, koje se pod uticajem enzima iz želudca oslobađaju kapsule i naseljavaju sluzokožu crijeva gdje nakon 36 sati postaju odrasli paraziti koji se pare i ženke nakon toga polažu larve, koje zatim ulaze u krvotok i limfotok i šire se po cijelom tijelu odnosno u mišiće gdje ponovo obrazuju kapsule i u tom obliku čekaju novog domaćina.     

Oboljele životinje ne ispoljavaju simptome zaraženosti

Najbolji i jedini siguran način zaštite ljudi jeste pregled mesa, analizom uzorka od svake zaklane domaće, odnosno ulovljene divlje svinje. Pregled se obavezno vrši nakon klanja, a prije bilo kakve pripreme i upotrebe mesa.

"Građani već dobro znaju da u veterinarsku stanicu treba da donesu uzorke svih zaklanih životinja. Vještačka digestija je jedan oblik laboratorijske metode, traje duže, a pouzdanost je veća", rekao nam je doktor veterinarske medicine Milan Borocki.

U veterinarsku stanicu treba donijeti uzorke svih zaklanih životinja

Napominje da se postupak vještačke digestije sprovodi kod pregleda mesa divljači, u klanicama kod velikog broja zaklanih svinja, a meso može da se koristi samo nakon pregleda i dobijene pismene potvrde da je uzorak negativan na trihinelozu.

Meso zaraženih životinja, mesne prerađevine i drugi proizvodi nikako nisu za ljudsku upotrebu i obavezno se uništava u skladu s propisima. Treba napomenuti da životinje kod kojih je prisutan ovaj parazit uglavnom ne ispoljavaju znake obolijevanja tako da je nemoguće bez pregleda odgovarajućeg uzorka mesa znati da je meso sigurno za upotrebu.

Tok bolesti kod ljudi

Trihineloza kod ljudi koji su konzumirali meso prolazi kroz nekoliko faza koje su usko povezane sa biološkim ciklusom parazita.

Rana faza karakteristična je po prvim simptomima koji se mogu javiti već poslije nekoliko dana, a to su malaksalost, mučnina, gubitak apetita, bolovi u predjelu stomaka, povraćanje. Za drugu fazu, najčešće osam do 15 dana od kozumiranja zaraženog mesa karakteristična je visoka temperatura, otok očnih kapaka, lica kao i bol u mišićima zbog čega se javlja otežano žvakanje, govor, hodanje, dok tokom treće faze dolazi do smirivanja upalnih procesa u mišićima i učahuravanja larvi. Faza oporavka može da traje mjesecima.

Svaki uzorak se evidentira

Prilikom pregleda veterinari su dužni da svaki uzorak evidentiraju i nakon pregleda izdaju potvrdu o izvršenom pregledu.

Napomenimo na kraju da je problem globalan, odgovornost individualna, a preventivne mjere pregledom mesa jednostavne te je svima u cilju odgovornost i zaštita od trihineloze čije posljedice mogu biti doživotne ili se mogu završiti smrtnim ishodom.


Tagovi

Trihineloza Simptomi Zaraza Parazit Pregled na trihinelu Trichinella spiralis Milan Borocki


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.