Pretraga tekstova
Prazna crijeva će spriječiti kontaminaciju trupa prilikom klanja, a meso će biti svjetlije boje. Kako na kvalitetu utiče stres i kako ga spriječiti?
Ove godine klanje svinja na mnogim domaćinstvima predstavlja veliki izazov, posebno na područjima gdje su uvedene mjere borbe protiv afričke svinjske kuge i gdje treba ispoštovati sve zakonske odredbe i pravilnike koji su na snazi.
I bez obzira na to, ovom poslu treba pristupiti s posebnom pažnjom jer se radi o pripremi hrane koja će se jesti narednih nekoliko mjeseci. Najvažnije je obezbijediti sav alat i posuđe koji moraju biti besprijekorno čisti, a noževi naoštreni.
Dan prije klanja, najkraće 12, a najviše 24 sata, svinjama uskratite hranu kako bi potpuno ispraznile crijeva što će spriječiti kontaminaciju trupa fekalnim materijama i sadržajem crijeva u slučaju da dođe do puknuća. Također, smatra se da je meso svinje koja nije jela 12 do 24 sata ima karakterističnu, svjetliju boju.
Pazite da sve vrijeme ima obezbijeđen pristupu vodi.
Sam proces klanja je veoma stresan za životinju, a što mu je više izložena to se više izlučuje hormon stresa, kortizol, koji pogoršava kvalitet mesa. Pod uticajem kortizola se mijenjaju fiziološki procesi u organima i tkivima. Dolazi do poremećaja u cirkulaciji krvi, što rezultira slabim oticanjem krvi nakon što svinju zakoljemo.
Zbog toga je potrebno da se životinja dan prije odmara i da se s njom postupa što mirnije. Omamljivanje treba obaviti brzo, bez povlačenja životinje za uši, guranja i slično.
Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?
Nakon omamljivanja i klanja pustite da zaklana životinja potpuno iskrvari.
Pripremite dovoljnu količinu vrele vode ako radite šurenje. Voda treba biti zagrijana oko 65ºC, maksimalno do 84ºC u slučaju da koljete stariju svinju jer je njena dlaka tvrđa. Ako obavljate spaljivanje, pazite da sa gorionicima ne spalite kožu.
Uklonite svu nečistoću sa površine trupa i dobro operite čistom vodom.
Higijensko-sanitarni uslovi trebaju biti ispoštovani i kada se klanje provodi u improvizovanim mjestima. Opasnost od zoonoza je uvijek prisutna, a posebno onih koje mogu da se prenesu na čovjeka. Jedna od njih je i trihinela pa je obavezno od svake svinje uzeti uzorak za pregled.
Simptomi trihineloze kod ljudi i zašto je pregled mesa obavezno uraditi?
Ljudi od nje mogu oboljeti tako što pojedu meso ili prerađevine u kome su bile ličinke ovog nametnika. Može se razvijati samo kod sisavaca, i to kod mesojeda i svejeda, a termička obrada mesa pa i salamurenje ili sušenje nisu siguran način uništavanja uzročnika bolesti.
Tagovi
Svinje Svinjokolj Klanje svinja Kvalitetnije meso Pražnjenje crijeva Stres za svinju
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...