Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj alpake
  • 13.02.2020. 13:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Vratio se iz Njemačke i otvorio farmu Alpaka u Brčkom

Vlada Brčko distrikta podržala je poslovnu ideju Edina Mehmedovića - otvaranje farme za Alpake u Brčkom.

Foto: Depositphotos/reflex_safak (ilustracija)
  • 2.041
  • 43
  • 0

Nakon dvadeset godina provedenih u Njemačkoj, povratak u Bosnu nije bio jednostavna odluka. Sa izvjesnim brojem godina, čovjeku dobra poslovna ideja, podržana stranom investicijom, predstavlja okidač koji može samo da pomogne da se savladaju prepreke. Neke od njih su strah od neizvjesnosti, poslovni i egzistencijalni rizik, kao sastavni dio onog što jednog povratnika očekuje.

Sve ovo je doživjeo i Edin Mehmedović, vlasnik firme Teutonia Alpacas, koji se prije deset godina vratio u Bosnu, kako bi ostvario poslovnu zamisao australskih farmera - otvaranje farme i karantena za Alpake u Brčko distriktu. Za one koji to možda ne znaju, Alpaka je vrsta male lame, umiljate životinje sa najcjenjenijom vunom na svijetu.

Vlada Distrikta obezbjedila zemlju za farmu

"Ideja je bila napraviti farmu na pragu Europe i prodavati direktno manjim uzgajivačima mladunčad, uzgojenu na našoj farmi", kaže Mehmedović. Vlada Distrikta ovo je podržala, okarakterisala kao dobru poslovnu investiciju i za relativno kratko vrijeme obezbijedila 60 hektara zemlje za famu po najboljim uslovima u blizini grada. Međutim, to se nije uspjelo ostvariti isljučivo zbog pravnih ograničenja da se izvoze žive životinje iz BiH u EU. Morala se uraditi reroganizacija firme i 2013. godine počinje, umijesto uzgoja životinja, baviti se preradom alpakine vune. 

Bosanska pramenka: Malo zahtjevna, otporna na bolesti, izdržljiva

"Prvo smo počeli proizvoditi jorgane, jastuke i nadmadrace, koje i danas najviše izvozimo u nekoliko zemalja EU. Sa tepisima smo počeli nešto kasnije i radi se o 100 posto ručnoj, kvalitetnoj izradi u tri tehnike: ručno - čvorani tepisi, ćilimi i berberi, tj. ponjave. Izrada tepiha i ćilima je crpila bogatu tradiciju tkanja i ručnog čvoranja tepiha na ovom području", objašnjava ovaj poduzetnik, ističući da upravo kod ovih proizvoda prilikom kontakta, do potpunog izražaja dolazi sva puna, svilekansta mekoća alpakine vune, navodi akta.ba

Proizvodni asortiman planira da proširi dekom za rasne konje ispunjenom alpaka vunom, te zaštitnom dekom za kućne ljubimce, kako kaže, za početak za pse. Mehmedović je ponosan na svoj dosadašnji rad, kao i na učešće na prestižnom sajmu Maison & Objet u Parizu 2018. godine.


Tagovi

Edin Mehmedović Strana investicja Izvoz živih životinja Alpaka Alpakina vuna Proizvodni asortiman


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.