Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tresetna mahovina
  • 29.02.2020. 07:30

Tresetna mahovina se koristi i kod uzgoja rasada - apsorbuje vodu i hranljive materije

Dodata u tlo može trajati i po par godina, a kroz razgradnju pH se zadržava na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao spužva koja apsorbuje vodu i hranljive materije.

Foto: Depositphotos/Snowboy
  • 497
  • 18
  • 0

Sfagnum (sphagnum moss, sphagnum) ili kako je još neki nazivaju tresetna mahovina pripada porodici Sphagnaceae i njezina je najnovije otkrivena vrsta. Raste na vlažnim mjestima kao što su močvare i potoci uz biljke poput divljeg ružmarina, brusnica i borovnica te šaši. 

Dio ove mahovine pretvara se u treset 

Stabljika ove mahovine ima tri grane. Grančice rastu u horizontalnom smjeru i isprepliću se sa susjednim izdancima što omogućuje mahovini da raste okomito. Opuštene grančice upijaju vodu i nose ju do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke. Mali listovi mahovine su jednoslojni i sadrže dvije vrste ćelija - hlorofil (živa ćelija) i hijaline (mrtve ćelije).  

Opuštene grančice upijaju vodu i nose je do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke.

Ova vrsta mahovine nema korijen jer za razliku od ostalih, apsorbuje vodu cijelom svojom površinom. Zbog nedovoljne količine kisika u močvarama i prisutnosti u tijelu, materije kao što je karbolna kiselina, koja je prirodni antiseptik, biljka praktički ne trune, osim podvodnog dijela. Njegov gornji dio raste za oko 1 - 3 cm godišnje dok se niži (podvodni) dio nakon truljenja pretvara u treset odakle je i dobila svoj naziv.

Prirodni regulator vode u tlu

U današnje vrijeme mahovina se najviše koristi u cvjećarstvu, i to u uzgoju orhideja, a vrtlari je sve više koriste i u đubrenju tla zbog sposobnosti povećanja vlažnosti, poroznosti i kiselosti. Tresetne mahovine dobre su i u borbi protiv erozije, a pravilno isušena tresetišta korisna su poljoprivredna zemljišta.

Suši se evropsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Tresetna mahovina dodata u tlo može trajati i po par godina, a kroz razgradnju, pH se zadržava na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao spužva koja apsorbuje vodu i hranjive materije, a brza apsorpcija i polagano oslobađanje spriječavaju korisne supstance da se lako ispuštaju tokom navodnjavanja ili kiše.

Ljubitelji sobnih biljaka koriste je sve više jer zemlja u posudi obogaćena tresetnom mahovinom ostaje mokra duži period, a u slučaju da odlazite od kuće na duže vrijeme ova metoda očuvanja vlage je odlična.

Isto tako, neki vrtlari koriste ovu biljku za spremanje gomolja različitih vrtnih kultura. Mahovinu omotaju oko gomolja, stave u kartonsku kutiju i ostave na hladnom i mračnom mjestu. Na taj se način održi svježina do sljedeće sezone. Koristi se i kod sjetve presadnica, odnosno miješa sa zemljom za sjetvu.  

Kakvu zemlju za sjetvu izabrati, a da osiguramo dobar rast budućeg rasada?

Kao grijač u pčelarstvu i stelja u štalama

Pčelari je često koriste i kao prirodni grijač. Mahovina se stavlja ispod košnice, a pomaže u smanjenju vlage i dezinfekciji zraka, što spašava pčele od razvoja neželjenih bolesti. I stočari su otkrili prednosti ovog materijala te ga koriste kao stelju u štali. 

Stavlja se u bilo koje tlo bez štetnih uticaja

Dodavanje tresetne mahovine u tlo ne predstavlja opasnost od dodavanja neželjenih sjemenki korova u vrt jer ne sadrži sjeme biljke. Takođe nema ni gljivice koje mogu biti štetne za mlade sadnice, a ne sadrži hemikalije, insekte ili soli tako da je slobodno možete primjenjivati bez štetnih uticaja na tlo, biljke i okolnu sredinu.

Zbog svojih bakterioznih svojstava koristi se još i kod oboljevanja biljaka. 


Tagovi

Sfagnum Tresetna mahovina Regulator tla Vlažnost Gomolj Močvare Antiseptik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.