Kaže se da "nije praznik dok se sarma ne savije" i "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata, a tri su razloga zbog kojih se pravi. Koji je vaš?
Zimsko jelo koje se tradicionalno nalazi na prazničnoj trpezi je sarma. Za Novu godinu se priprema velika količina. Mljeveno meso sa rižom i začinima umotano u listove kiselog kupusa, još kad se doda suhog mesa, predstavlja pravu deliciju. Naziv potiče od turske riječi sarmak što znači umotati, uviti. U samoj Turskoj prednost se daje listovima vinove loze, dok je kod nas osnova kiseli ili svježi kupus.
Kaže se da "nije praznik dok se sarma ne savije" i "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata. U nekima se meso termički obrađuje prije zamotavanja u list kupusa i kuhanja, dok je u drugim svježe. Bez obzira kako je pripremali, najvažnije je da je ima dovoljno. Prednost je što možemo da je jedemo nekoliko dana, a postoji i izreka da je najbolja kada se podgrije.
Tri su razloga zašto se pravi baš za Novu godinu.
Od starih Grka smo preuzeli vjerovanje da sve okruglo donosi finansijsko blagostanje u godini koju očekujemo. A njen presjek je okrugao. Kako se priprema punjenjem i uvijanjem, veže se i vjerovanje da donosi sreću i obilje. Smatra se da ovakvo jelo simbolizuje darove koje ćemo dobiti tokom godine.
Zato se ovo jelo nalazi na trpezama mnogih naroda kako bi privuklo novac, bogatstvo i sreću u dom. Vjeruje se da je ne smije nestati pa se zato uvijek skuha više. Što je veća količina, jelo je ukusnije, a porodici nagovještaj bogate godine.
Smatra se veoma zdravim jelom, jer sadrži vitamine C, B6, bogato mineralima, posebno željezom. Tradicionalni recept podrazumijeva meso, obično junetinu, mješavinu junetine i svinjetine, samo svinjetinu, ali i druge vrste. Ono se miješa sa rižom ili ječmom, ali postoje recepti sa isključivo mesnim punjenjem. Začini se dodaju prema želji, kao i komadi suhog mesa.
Postoje veganske i vegetarijanske verzije ovog jela. U mnogim verzijama riža ili ječam se miješaju sa prazilukom, gljivama, orasima, grahom, lećom i sl.
A zašto vi pravite sarmu? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta.
Suhe šljive koje se dodaju zamjenjuju okuse klasičnih recepata. Bez obzira kako je pripremali, ona okrepljuje i zagrijava organizam.
Kada se pretjera sa pićem, liječi od mamurluka, ali i od teške hrane. Tome će doprinijeti osnovne namirnice, ali i brojni začini kojima se obogaćuje. Bijeli luk, menta, majčina dušica, žalfija, čubar, korijander, samljevena suha paprika su samo neki od njih.
Osim poboljšanja okusa, potiču rad organa za varenje i pospješuju probavu.
Tagovi
Autorica