Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi u vrtu
  • 30.01.2020. 10:00

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Riješiti se mrava može predstavljati veliki izazov. Postoje prirodni načini koji će vam pomoći. Samo budite uporni.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 8.409
  • 290
  • 0

Kada se u vrtu i dvorištu pojave mravi, biljke su najugroženije jer se na mrave nadovezuju i drugi problemi kao što su lisne vaši. Ako se pojave, sa suzbijanjem treba krenuti što prije jer se kolonije razmnožavaju jako brzo i u samo nekoliko sedmica mogu zauzeti čitavu baštu.

Riješiti se mrava može predstavljati veliki izazov, ali svakako nemojte odmah pohrliti za insekticidima, već probajte neke od prirodnih načina suzbijanja. 

Lisne vaši i mravi - zajednica obostrane koristi

Lisne vaši i mravi jedna su od čestih zajednica na koje ćete naići u vrtu. Tamo gdje se pojave, dolaze i mravi koji zapravo budno prate kad će se pojaviti. Ova neobična zajednica ima obostranu korist - biljne vaši su mravima važne zbog "medne rose" koju luče, zbog čega ih štite od prirodnih neprijatelja. Baš je ta simbioza najveći problem u vrtu i voćnjaku. 

Lisne vaši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Čaj od duhana protiv biljnih vašiju 

Jedan od prirodnih preparata je čaj od duhana. U dvije i po litre tople vode pola sata namočite 15 gr suhog smrvljenog lišća duhana pa procijedite. Dodajte jednu čajnu žlicu tekućeg sapuna i dobro promućkajte. Dobijenim čajem dobro pošpricajte lišće. Ako niste sve potrošili, smjesu možete čuvati na hladnom mjestu do dvije sedmice.

Protiv mrava i sa sodom bikarbonom i narandžinim sokom 

Mravi ne podnose jake, oštre mirise poput peršina, lovora, anisa, lišća paradajza, origana, bijelog luka, pelina, cimeta, lavande, nevena, octa, taloga kave, limunove kore, krastavca, duhana. Različite vrste mrava različito reaguju na mirise.

Soda bikarbona za stabla drveća

Mravima nikako ne odgovara soda bikarbona. Pomiješajte jednu litru vode, pet grama sode bikarbone i 30 grama lanenog ulja. Dobijenu tekućinu poprskajte po deblu. Isto tako, zajedno sa sodom možete koristiti šećer u prahu. Sve što trebate je pomiješati ta dva sastojka i posipati oko drveta gdje se stvorio mravinjak.

Kora od krastavca, ljuta paprika, paradajz

Kora je prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju, a ljuta paprika će djelovati kao repelent koji će ih otjerati. Dovoljno je poprskati mjesto na kom se nalaze mravi rastvorom ljute paprike.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Ponekad je samo dovoljno u mravinjak zabosti grančice paradajza ili listove peršina i oni će pobjeći.

Limunov i narandžin sok

Mravima smeta miris citrusa. Izrendajte kore narandže ili limuna te ih pomiješajte sa toplom vodom i pošpricajte po mravinjaku.

Ocat je čudotvoran

Možete ga koristiti na više načina - nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njom poprskati mjesto na kojem se nalaze.

Eterična ulja - najgori neprijatelj mrava

Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande pa u to ubacite malo mljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju.

Miris cimeta i vruća voda

Cimet insektima nikako ne odgovara i bježe od njega. Pospite cimet po tlu gdje se stvorio mravinjak i on će za vrlo kratko vrijeme nestati.

Ipak nešto češća metoda, ako imate mali vrt je polijevanje mravinjaka vrućom vodom. Postupak ponovite dva do tri puta dnevno, ali pazite da to ne radite u blizini bilja jer ćete i njega "ofuriti". 

Mravi su ipak korisni jer štite biljke od drugih štetočina

Mravi blagotvorno djeluju u polju tako što su prirodni neprijatelji gusjenica, larvi muha, puževa i krpelja. Prema tome, njihova prisutnost automatski smanjuje broj štetnih insekata.

Da li su mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Većina mrava gnijezde se u zemlji kopajući tunele i na taj način prozračuju zemljište, hrane se organskim otpadom i sitnim organizma, a povećavaju sadržaj i pojedinih elemenata kao što su to na primjer kalij i fosfor


Tagovi

Mravi Vrt Prirodni pripravci Suzbijanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁