Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervisanje voća
  • 26.06.2022. 15:00

Sušenje je najstariji način čuvanja voća

Najčešće se koriste jabuke i šljive, a tu su i druge vrste voća. Mogu se sušiti na suncu, u pećnici, dehidratorima i sušarama

Foto: Depositphoto/VeraVerano
  • 350
  • 102
  • 0

Sušenje voća na suncu je najstariji oblik njegove konzervacije. Sve što je potrebno je direktna sunčeva svjetlost i niska vlažnost vazduha tokom nekoliko dana. Stari Egipćani su sušili ribu, perad, urme i grožđe. Takva praksa je raširena na području Mediterana i Bliskog Istoka.

Danas su razvijeni savremeni aparati za sušenje, dehidratori i sušare u kojima regulišemo parametre procesa kako bi dobili kvalitetne proizvode. Takvo voće zadržava okuse i hranjivu vrijednost.

U ovom procesu dolazi do gubljenja vode, a hrana gubi težinu i smanjuje veličinu. Od 9,1 kg svježih šljiva dobit ćete 1,1 kg suvih koje mogu da se čuvaju od šest mjeseci do godinu dana.

Šljive i jabuke gube šest posto vitamina. Najveći gubitak ima vitamin C čiji gubici idu do 56 posto.

Tri načina

Možemo da sušimo razne vrste voća na suncu, u rerni, dehidratorima kada su u pitanju manje količine za domaćinstvo. Najviše se u te svrhe koriste jabuka, šljiva, kruška, kajsija, grožđe, malina, smokva.

Suhe šljive su vrlo zdrave (Foto: Depositphoto/AndreySt)

Potrebno je odabrati zdrave plodove koji se očiste, operu i prosuše, a po potrebi im se uklanjaju koštice. Za sušenje na suncu biće nam potrebni drveni okvir ili sto s mrežom na koju redamo komade ili cijele plodove. Sve prekrijemo gazom kako bi spriječili kontakt s insektima. U optimalnim uslovima biće potrebno oko deset dana da se završi proces. Osušeno voće se nakratko stavi u zagrijanu rernu. Tako ćemo spriječiti pojavu bakterija i plijesni na gotovom proizvodu tokom čuvanja.

Sušenje u pećnici je praktično. Ne morate strahovati od padavina ili ulagati u dodatne aparate. Voće se opere, uklone peteljke i koštice. Krupni plodovi se isijeku na manje komade ili fetice. Plodove možemo potopiti u vodu s limunovim sokom na 15 minut kako bi sačuvali boju. Na pleh stavimo papir za pečenje i redamo plodove.

Temperatura pećnice treba da se kreće od 40 do 50ºC. Mana ovog postupka je što dugo traje i troši struju, a plodove je potrebno okretati da ne zagore. Za sušenje tankih fetica jabuke debljine 3 mm biće nam potrebno do 6 h. Ako su debljine oko 1 cm tada sušenje traje i do 12 h.

Šta sa viškom trešanja? Donosimo savjete i recepte

Sve je više sušenja voća, ali i povrća, začinskog i ljekovitog bilja, u dehidratorima gdje se proces odvija ravnomjerno, nema straha od padavina, zagorijevanja, potrebe za okretanjem. Trajanje procesa zavisi od vrste dehidratora i ploda, količine i veličine voća. Tanko isječeno voće suši se do 10 h, šljive, jabuke, breskve, kajsije do 16 h, grožđe do 18 h, a borovnice do 20 h.

Čuva se u papirnatim vrećicama koje prve sedmice ostavimo otvorene u suvoj prostoriji da suvišna vlaga ispari. Nakon toga zatvorene vrećice čuvamo na suvom i tamnom mjestu.

Suhe fetice jabuke

Najčešće voće koje se suši je jabuka. Od nje se prave kompoti, kolači, prilozi za razna jela, deserti. Mogu se jesti bez obrade ili se dodaju u razne kaše od žitarica. Dovoljno je u toku dana pojesti 75 g suvih jabuka i to će zamijeniti dvije svježe.

Dehidratori su vrlo praktični (Foto: Depositphotos/YGphoto)

Najbolje su kisele i kiselo-slatke sorte, a beru se zreli, zdravi plodovi po sunčanom danu. Kako bi ubrzali proces, fetice je potrebno prethodno nekoliko sekundi blanširati u vreloj vodi, a zatim potopiti u hladnu.

Sušenje šljive

Ovo je delikatan proces zbog njihove sočnosti. Prva 3 do 4 h temperatura se kreće između 45 i 50ºC i tada dolazi do naboranosti pokožice. Sljedeći korak je povećanje temperature od 75 do 80ºC. Kako bi izbjegli pregrijavanje plodova, što bi dovelo do curenja soka iz njih, poželjno je tokom sušenja napraviti dvije do tri pauze u trajanju od 4 h kako bi se plodovi rashladili.


Tagovi

Sušenje voća Suhe jabuke Suhe šljive Sušenje jabuke Sušenje šljive Konzervisanje voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.