Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni desert
  • 22.12.2022. 07:30

Slatki ćevap od suhih šljiva, oraha i riže - prava zimska poslastica

Nekada su se slatkim ćevapom dočekivali gosti, a danas predstavlja zdravi zimski desert kojeg možete jesti za doručak ili međuobrok

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.233
  • 71
  • 0

Slatki ćevap tradicionalno se priprema od suhih šljiva, oraha, riže, tečnog pekmeza od slatkih jabuka, šećera ili meda. Postoje razni recepti za ovaj starinski desert, u zavisnosti od područja, a kojim su se dočekivali gosti. Možete ga poslužiti i za doručak ili kao međuobrok. 

Šljive ne trebaju biti presušene i čvrste, već elastične. Kada se koriste sa košpicama, mogu se na kratko potopiti u vodi, najviše do 10 minuta, kako bi omekšale. Zatim se izvade košpice. Najbolje je za kuhanje upotrijebiti širu šerpu kako bi formirali jedan sloj. Tako neće doći do gnječenja.

Poredajte ih jednu do druge 

Za ovaj recept bit će potrebno oko 0,5 kg suhih šljiva, manja šolja riže (oko 100 g, ali  ne pretjerujte jer ona nabubri), šolja i po ili oko 150 g oraha, dvije kašike meda koje možete zamijeniti s dvije kašike tečnog jabukovog pekmeza ili napravite kombinaciju meda i pekmeza, a možete koristiti i šećer. 

Deset prednosti suhih šljiva - kako ih konzumirati?

Riža se opere. Jednu trećinu oraha sameljite, ostatak isijecite na krupnije komadiće. Ostavite nekoliko polovina jezgre.

Pomiješaju se oprana riža, isječeni i samljeveni orasi. Tim filom punimo šljive i na kraju pritisnemo otvor kako riža ne bi ispala tokom kuhanja. Napunjene plodove redamo u šerpu. Na vrhu dodajte polovine jezgre. Prelijte medom ili tečnim pekmezom i vodom. Potrebno je da sve bude prekriveno tečnošću.

Desert treba da upije svu tečnost

Kuha se kratko, dok se ne skuha riža, na umjerenoj temperaturi.

Desert treba da upije svu tečnost, ali je ne smije nestati tokom kuhanja. Ako je potrebno, dolijte vrelom vodom.

Prije posluživanja možemo ih posuti mljevenim orasima, kokosom, bademima, kiselim ili slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.


Fotoprilog


Tagovi

Slatki ćevap Suhe šljive Orasi Tradicionalni desert Bosanska kuhinja Desert od šljiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...