Odlikuju se jedinstvenim ukusom, nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima
Suhe šljive su bile prvo voće koje se sušilo. Prava su riznica hranjivih materija. Odlikuju se jedinstvenim ukusom, nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima. Bogate su vitaminima A i K, a sadrže manje količine vitamina C i B kompleksa. Izvor su minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, cinka, bakra, vlakana i antioksidanata.
Deset prednosti upotrebe:
Ovim se spisak ne završava. Treba napomenuti da mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Najčešće probleme imaju osobe osjetljive na brezu, trudnice i bebe.
Kod odabira treba obratiti pažnju na izgled i karakteristike osušenih plodova. Oni trebaju da su skoro crni, na dodir elastični i meki. Ne smiju biti presušeni, a okus je slatko-kiseo i ne smije biti gorak.
U zimskom periodu priprema se kompot koji pomaže kod opstipacije. Mogu se u manjoj količini dodati drugom voću kada pripremamo kompote, poslastice, sokove, ali i slana jela.
Za pripremu će biti potrebno 300 g suhih šljiva i 1 l vode. Šećer se dodaje po želji. Kako bi se poboljšao okus možemo dodati cimet, koricu limuna, a u skuhan dodajemo sok od narandže, med.
Plodovi se dva do tri puta operu u toploj vodi i stave u posudu. Prelijemo ih vodom i dodamo šećer. Kuhamo dok ne omekšaju.
Za ovaj recept biće nam potrebne šljive 100 g, grožđice 50 g i kajsije 50 g. Suhe plodove je potrebno dva do tri puta oprati u toploj vodi. U posudu stavimo suho voće, šećer i prelijemo s tri šolje vode. Kuha se lagano dok plodovi ne omekšaju.
Za pripremu ove poslastice potrebno je pola šolje riže, 250 g suhe šljive, tri kašike šećera i kašiku putera. Plodovi se operu u toploj vodi i kuhamo ih. U posebnu posudu dodamo šećer i otopimo ga. Treba paziti da ne zagori. Kada se rastopi, doda se manja količina vode iz kuhanih šljiva. Na puteru propržimo opranu rižu, dodamo kompot sa skuhanim šljivama, prelijemo dijelom pripremljenog šećera. Pečemo u rerni dok ne bude gotova riža, a prije posluživanja prelijemo preostalim dijelom šećernog sirupa. Možemo upotrijebiti drugo sušeno voće.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica