Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj puževa
  • 19.05.2020. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Sakupljanje puževa kao dodatni izvor zarade?

Puževa ima svugdje. Na obližnjoj Majevici, u šumama, pored potoka i rijeka Save i Drine.

Foto: Depositphotos/shapicingvar
  • 2.388
  • 116
  • 0

Aktuelna pandemija korona virusa uticala je i na one koji se bave sakupljanjem puževa tako da su sa ovom aktivnošću krenuli nešto kasnije nego što je to bilo prethodnih godina, u skladu sa postojećim uslovima. Inače, na međunarodnom tržištu vlada velika potražnja za ovim životinjama.

Poljoprivrednici koji se bave ovim poslom kažu da sezona sakupljanja puževa kreće u aprilu i traje do jula, u zavisnosti od aktuelnih temperatura. 

"Već 20 godina bavim se ovim poslom i organizovanim otkupom i ostvario sam dosta kontakata. Mještani iz okoline Bijeljine, ali i na Majevici, sakupljene puževe donose meni. Sadašnja otkupna cijena iznosi 1,2 KM/kg", navodi za Glas Srpske Bijeljinac Nemanja Ostojić.  

Od ovog posla može se dobro zaraditi?

Jedna osoba u prosjeku može sakupiti i do 50 kilograma ovih životinja u toku dana tako da dnevnica može dostići i 60 KM, što ukazuje da se od ovog posla može i dobro zaraditi. 

"Količina sakupljenih puževa zavisi i od vremenskih uslova. Najbolji rezultati su u jutranjim satima, pred rosu i dok još sunce nije izašlo, tad ih ima najviše. Ako je bilo kišovito vrijeme, konkretno ako je padalo svaki drugi dan, sezona bude dobra", objašnjava Ostojić. 

Koliko se isplati uzgajati puževe?

Na našim prostorima zastupljene su tri vrste. Najkvalitetniji je vinogradarski puž, sa bijelim stopalom. Može se pronaći na Majevici i rijeci Savi. Domaći puž je srednjeg kvaliteta, ima sivo stopalo, a na rijeci Drini može da se nađe i crni puž.

"Ove životinje su lako dostupne i mogu se svuda naći. U obližnjim šumama, pored potoka, rijeka Save i Drine", kaže on i napominje da se puž brzo razmnožava tako da se na istom mjestu svakog dana može naći veliki broj. 

Beč ponovno postaje prijestolnica puževa

Prikupljeni puževi iz ovog dijela BiH pretežno završe na francuskom tržištu. Dalje ih Francuska distribuiše u druge države, širom svijeta. Uglavnom, vlada veliko interesovanje za njima.

Kod nas je upotreba ove vrste mesa u ljudskoj ishrani slabo zastupljena. Ipak, obiluje bjelančevinama dok je nešto manji udio masnoća. Meso mu je bogato mineralnim solima i esencijalnim aminokiselinama pa prema tome spada u niskokaloričnu grupu namirnica.


Tagovi

Sakupljanje puževa Nemanja Ostojić Organizovan otkup Vinogradarski šuž Bijelo stopalo Brzo se razmnožava Domaći puž Francusko tržište Crni puž


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.