• Prirodno prašivo
  • 01.05.2020. 07:30

Riješite se štetočina i glodara pomoću dijatomejske zemlje

Dijatomejska zemlja se pokazala učinkovitom kod suzbijanja mušica, muha, stršljena, mrava, lisnih vaši i sličnih štetočina, a pomoću nje možete napraviti i repelentno sredstvo koje djeluje protiv glodara.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com (ilustracija)
  • 1.019
  • 109
  • 0

Dijatomejska zemlja, poznata i kao kremena zemlja je prah nastao od silikatne sedimentne stijene, nastale taloženjem ostataka dijatomeja, odnosno alga kremenjašica.

Ona ima veliku moć apsorpcije, zbog čega se koristi za filtriranje vode, ulja i raznih hemikalija, a izuzetno je djelotvorna kao insekticid. U tu svrhu najviše se koristi kod čuvanja uskladištenih poljoprivrednih proizvoda u silosima, a korisna je i za eliminiranje parazita i buha kod kućnih ljubimaca. 

Suzbijanje skladišnih štetočina dijatomejskom zemljom

Ova vrsta zemlje djeluje tako da nakon primjene čestice prašiva pokriju tijelo insekta i oštećuju njegov zaštitni voštani sloj. Na taj način on gubi vodu iz tijela i u konačnici ugine od dehidracije.

Vlažna mjesta su staništa za mušice

Štetočine kao što su mušice možete pronaći na mjestima poput odlagališta smeća, hrpe ustajalog povrća, prezrelog voća ili nad tlom na kojem se zadržava voda. Dakle, sva mjesta koja su vlažna, čine prikladno stanište za njih. Ponekad, kada kupujete biljke u saksijama dolaze s njima, a štetne su za zdravlje biljaka.

Dijatomejska zemlja može pomoći kod njihovog suzbijanja, a sve što trebate je posipati je oko biljke. Kod zalijevanja dodajte još malo i u tlo. Ona djeluje i proitv mušica svrbljivica, štitastih moljaca i sličnih letećih insekata.

Kremena zemlja u borbi sa stršljenima, osama i muhama

Važno je naglasiti da ose igraju vitalnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže i hrane se štetočinama poput gusjenica i lisnih vaši. Međutim, ako u vašem vrtu postoji njihovo stanište koje vam nanosi štetu na voću i povrću, možda ćete ih trebati suzbiti. U tom slučaju nanesite veću količinu praha dijatomejske zemlje na područja gdje stvaraju probleme. Ovaj postupak se ponavlja svake tri sedmice zbog prevencije, a kako piše balconygardenweb osim na ose, djeluje i na stršljene.

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Svi znamo kako muhe znaju biti frustrirajuće, a umjesto da koristite hemijske pesticide odaberite dijatomejsku zemlju. Neiskorištene gomile đubriva i komposta često sadrže larve muha, stoga posipajte kremeni prah po njima kako biste ih se riješili.

Suzbijte puževe, lisne vaši i mrave

I puževi često prave štete u povrtnjaku pa u krug oko biljaka možete posipati dijatomejsku zemlju kako biste ih odvratili od pravljenja štete. Takođe, ovaj postupak djeluje i protiv mrava.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Riješite se i lisnih vaši pomoću kremene zemlje. Jednostavno je pospite po lišću ili pomiješajte s malo vode i nanesite raspršivačem. Za bolje rezultate preporučuje se ponavljanje postupka svakih nekoliko dana.

Napravite repelentno sredstvo protiv glodara

Glodari poput miševa, pacova i divljih zečeva mogu uništiti biljke, a ukoliko želite napraviti repelentno sredstvo koristite ovu vrstu zemlje u kombinaciji snažnih mirisa esencijalnih ulja poput limuna ili metvice koje oni mrze.

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i domaćinstva

U šoljicu vode dodajte par kapi eteričnog ulja i promiješajte, nakon toga u smjesu polako dodavajte zemlju. Temeljno miješajte dok se sve ne poveže. Kada je gotova, smjesu možete sipati u mišje rupe ili prosuti na mjesto koje želite zaštititi.

Osim navedenog, dijatomejska zemlja djeluje i kod povećanja poroznost tla i tako se poboljšava zadržavanje đubriva i postupno otpuštaju hranjive materije do korijena biljke. Takođe, ukoliko želite sačuvati i osušiti omiljeno cvijeće to možete pomoću kremene zemlje koja pospješuje njihovu dehidraciju.


Tagovi

Dijatomejska zemlja Kremena zemlja Prirodno prašivo Inertno prašivo Zaštita bilja Suzbijanje štetočina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Sunčanica