• Riblje đubrivo
  • 10.05.2020. 18:00

Riblje đubrivo odlično je za lisnato povrće i travnjake

Riblje đubrivo može se koristiti za razne namjene u vrtu, a najbolje se pokazalo u đubrenju travnjaka i kao hranjivo za lisnato povrće, zbog većeg udjela azota. 

Foto: JumpStory
  • 153
  • 23
  • 0

Proljetna sezona u punom je jeku i vrijeme je da svoje biljke počastite bogatom dozom hranjiva. Ako imate manji vrt i manju proizvodnju, najbolja upotreba đubriva je ona organska, a kao jedno od boljih koje možete napraviti u kućnoj radinosti je ono od ribe.

Riblje đubrivo ili emulzija može se koristiti za razne namjene u vrtu, a najbolje se pokazalo u đubrenju travnjaka i kao hranjivo lisnatog povrća zbog većeg udjela azota. 

Bogato azotom, fosforom i kalijem 

Brzodjelujući je, gust koncentrat kojemu se dodaje voda. Bogato je azotom, fosforom i kalijem te elementima u tragovima poput kalcija, magnezija, sumpora, hlora i natrija, navodi gardeningknowhow.

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Brojni stručnjaci preporučuju njegovo korištenje što češće zbog nutritivnih vrijednosti koje riba ima, a naučnici sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini otkrili su da je njegova primjena dva puta sedmično najprikladnija i da se biljka tako najbolje razvija i raste.  

Kako ga pripremiti kod kuće?

Priprema đubriva nije komplikovana. Potrebne su vam tri manje ribe (skuše, deverike i sl.), a u slučaju da ste je možda imali za ručak, možete koristiti samo glave, kosti i iznutrice (sve ono što se izvadili prije pečenja). Isto tako, možete koristiti manje ribe kao što je srdela. 

Ribu izrežite na komade, čak i srdele jer će se tako brže razgraditi. U veliku teglu ili kakvu veću posudu od oko 5 litara, na dno stavite travu, lišće ili piljevinu te dodajte prethodno narezane ribe. Pošto je njen miris dosta intenzivan, za ublažavanje se preporučuje dodati 30 grama melase te 1-2 kašičice šećera, takođe radi brže razgradnje.

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično djeluje na biljke

Na kraju sipajte vodu te se sve dobro promiješajte kako bi se smjesa sjedinila. Bitno je da svi sastojci budu pod vodom. Na posudu stavite poklopac ili foliju koju učvrstite gumicom, da ne bi ulazile muhe i ostale bube, a i da se ne širi neugodan miris. Povremeno otvorite i promiješajte. 

Nakon otprilike 3 nedjelje do mjesec dana vaše đubrivo je spremno za upotrebu. Tekućinu procijedite i prije korištenja obavezno razrijedite! Na litru vode koristite 15 ml ove tekućine te njome zalijte biljke.  

Budite oprezni pri primjeni. Ako vaše tlo već sadrži dovoljno azota, primjenom možete spaliti biljku te uticati na rast. Nikako ga ne smijete korisiti u kombinaciji s ribljim brašnom.


Tagovi

Riblje đubrivo Travnjak Zeleno povrće Azot Fosfor Kalij Kućna priprema Kompostiranje Melasa


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.