Chutney umak potječe iz indijske kuhinje, priprema se od raznih kombinacija povrća, voća, ocata, šećera i začina. Odlično se slaže uz pečeno meso, tvrde sireve ili kao namaz na hljeb
Ovo ljeto nije naklonjeno niti jednom povrću pa tako ni paradajzu. Iako može podnijeti duže sušno razdoblje, vrlo visoke temperature bez obzira na navodnjavanje napravile su svoje. Paradajz teže "povlači" hranjive tvari iz tla, dolazi do vršne truleži, ožegotina, truljenja, a tu su i smrdljivi martini koji sisaju njihov sok i čine ih tvrdima, bezukusnima.
Ako ste sreće da je vaš paradajz ipak uspio, sigurno ste već riješili zimnicu - skuhali sok, napravali šalšu, sataraš, kečap ili pelate, osušili ih i konzerivali u ulju.
Vrijeme je kuhanja paradajza za zimu - koji recept odabrati?
U slučaju da imate viška, možda je vrijeme da isprobate nešto novo.
Chutney umak potječe iz indijske kuhinje, slatko-kiselo-slanog je okusa i priprema se od raznih kombinacija povrća, voća, ocata, šećera i začina. Odlično se slaže uz pečeno meso, tvrde sireve ili kao namaz na hljeb.
Uz zreli paradajz, glavni sastojak su jabuke, najbolje kiselkastih sorti, crveni luk, bijeli luk, šećer, ocat i grožđice.
Sastojci za chutney
3 kg paradajza, 1,5 kg kiselih jabuka, 600 g crvenog luka, 6 češnjeva bijelog luka, 1,5 kg šećera, 750 ml jabučnog ocata, 300 g grožđica, 2 žlice soli, 1 kašika mljevenog đumbira, po 1 kašičica cimeta, mljevenog klinčića, bibera i senfa u prahu. Po želji možete dodati i biber u zrnu ili malo ljute mljevene paprike
Paradajzu uklonite kožicu tako što ćete im na dnu nožem napraviti križić te ih blanširati u kipućoj vodi 30 sekudni. Tada ih prebacite u hladnu vodu, ogulite kožicu i nasjeckajte na sitne komadiće. Jabuke ogulite, odstranite jezgru i narežite na sitne komaciće. Nasjeckajte i crveni i bijeli luk.
U veliki lonac stavite nasjeckani paradajz, jabuke, crveni i bijeli luk, grožđice, smeđi šećer i jabučni ocat, dodajte prethodno promiješane začine te sve sjedinite miješanjem.
Stavite posudu na srednje jaku vatru i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite i pustite da lagano krčka, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. To može trajati 1,5 do 2 sata, sve dok ne dobije konzistenciju džema.
Za to vrijeme sterilizirajte tegle i poklopce, najbolje u rerni, na 120°C.
Tempirajte tako da teglebudu vrele kada u njih budete izlijevali chutney. Poklopce sterilizirajte i alkoholom te odmah zatvorite po izlijevanju umaka.
Dodatno ih konzervirajte u vodenoj kupelji ili ih stavite u gajbicu obloženu dekom te umotajte. Kada se potpuno ohlade, čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
U slučaju da paradajz koji koristite ima oštećenja, uklonite sve oštećene dijelove. U slučaju da je pljesniv, najbolje je ne koristiti ga jer može pokvariti okus čitave zimnice.
Za ovaj se recept može koristiti granny smith jabuka, ali i bilo koja druga kisela sorta.
Prije kuhanja grožđice namočite na par sati kako ne bi previše upile sok prilikom kuhanja, posebno ako imate mesnatije rajčice.
Ostalo vam je mnogo zelenih plodova paradajza? Evo dva jednostavna recepta
Ne morate se bojati da će u umaku ostati komadići crvenog luka jer će se pri kuhanju od 1,5 do 2 sata raspasti.
Smeđi šećer nije imeprativ, ali će dati bolji okus i kremastiju strukturu umaka.
Koristite manje teglice od 350 ml jer ovaj se umak jede u manjim količinama pa postoji mogućnost da će se pokvariti ako ga ne pojedete u roku od par dana.
Kako vi spremate paradajz za zimnicu? Pišite nam recepte u komentaru ispod teksta?
Tagovi
Autorica