Bilo da je slana ili slatka, zimnica od zelenih plodova paradajza se odlikuje jedinstvenim okusom.
Svake jeseni ostaje mnogo plodova paradajza koji neće uspjeti sazoriti, ali ih možemo iskoristiti za pripremu slane i slatke zimnice.
Za pripremu ove salate odličnog okusa biće vam potrebno 3 kg zelenog paradajza, dvije crvene paprike, dvije glavice bijelog luka, dvije do tri vezice listova peršina, 120 g šećera, jedna do dvije kašike soli u zavisnosti od vašeg ukusa, 125 ml biljnog ulja, 125 ml 9 postotnog vinskog sirćeta.
Plodove dobro operite i izrežite. Dovoljno je da plodove srednje veličine isiječete na četiri dijela. Ne morate ih sjeći presitno, već na kriške. Uklonite dio gdje je peteljka. Nasijecite listove peršina, paprike na štapiće. Čenove bijelog luka protisnite kroz presu. Dodajte so, šećer, ulje i sirće.
Sve dobro promiješajte, pritisnite tanjirom i opteretite. Ostavite da stoji 3 h. Smjesa će pustiti tečnost. Napunite sterilisane tegle, dolijte tečnost koju je povrće pustilo, pritisnite plastičnim pritiskivačem i dobro zatvorite.
U veću posudu stavite krpu na dno, poredajte tegle i dolijte vodu. Pasterizujte na blažoj temperaturi, da voda struji, tokom 40 minuta. Izvađene tegle prekrijte dekicom ili peškirom da se polagano ohlade do sljedećeg dana kada ih spremite u ostavu.
Jednostavan recept za koji će vam trebati 1 kg čvrstih zelenih plodova i 1 kg šećera. Po svom ukusu možete dodati vanilin šećer i malo limuntusa.
Plodove dobro operite i ostavite da se osuše od suvišne vode. Uklonite crni dio od peteljki, narežite na kriške.
U posudu stavite narezani paradajz, dospite šećer, promiješajte i ostavite preko noći da stoji ukupno oko 12h. Sljedećeg jutra prokuhajte 5 minuta i ostavite da odmara naredna 2 do 3 h. Postupak ponovite još tri do četiri puta. Tokom zadnjeg kuhanja podesite željenu gustoću i tada možete dodati vanilin šećer i limuntus ili malo soka od limuna. Gotovu marmeladu pustite da se prohladi i sipajte u sterilisane tegle koje ćete dobro zatvoriti. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica