• Briga o psima lutalicama
  • 21.02.2019. 07:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Matea Vulić: Ljubav prema životinjama povezala je učenike i profesore

Srednja strojarska škola Fausta Vrančića iz Mostara dobitnik je ovogodišnje nagrade i medalje za humanost u odnosu prema životinjama koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini dodjeljuje već treću godinu. A čime su zaslužili nagradu, otkriva nam učenica Matea Vulić.

Foto: Facebook/Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH
  • 215
  • 77
  • 0

Dok sam studirala kroatistiku većina ljudi se čudila mom odabiru fakulteta pitajući me: “Kako možeš toliko čitati?!“ A ja sam zapravo čitajući lektire  uživala. Sad kad čuju kako radim u srednjoj školi pitaju me kako je raditi s ovim današnjim mladima i odmah dodaju kako sigurno nije lako. Ima li ijedan posao koji nekad nije težak unatoč tomu što radite posao koji ste željeli raditi? Nema. Tako je i s poslom u prosvjeti jer nikad niti išta u životu nije savršeno i ne možete proći kroz život, a da vas nešto ne žulja.

Rad s djecom bilo kojeg uzrasta odgovoran je posao bez obzira kako izgledao nekima sa strane (nemamo mi tri mjeseca godišnjeg i kad dođemo kući obično su nam u torbi neki kontrolni ili nas čeka pisanje pripreme za sutra tako da nam nije radno vrijeme baš tako kratko). Ako radite svoj posao onako kako je ispravno svjesni ste da možete pridonijeti razvoju osoba koje sjede ispred vas. Nekad vam se čini kako je učenicima književnost nezanimljiva  u ovom suvremenom tehnološkom svijetu i kao da sve što pokušavate i govorite, govorite  zidu. Takve situacije su one koje zaboravite brzo i tražite način kako vam se ne bi  ponovile. A vi zapravo radite zbog onih drugih koje vam daju motivaciju i ne daju vam da odustanete. To su situacije kad razgovori o književim djelima potaknu učenika da postanu aktivni sudionici našeg društva i pomažu drugima. E upravo o jednoj takvoj situaciji riječ je u ovom tekstu. 

Pjesma o kuji potaknula učenike na akciju

Srednja strojarska škola Fausta Vrančića iz Mostara dobitnik je ovogodišnje nagrade i medalje za humanost u odnosu prema životinjama koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini dodjeljuje već treću godinu. Na stranicama ove udruge stoji objašnjenje kako su odlučili Nagradu dodijeliti upravo ovoj školi zbog pozitivnog primjera koji prosvjetni radnici  i učenici ove škole daju u zajednici kroz svoje aktivnosti za edukaciju  o potrebama i prirodi pasa, te humanosti prema psima, posebno onima koji nemaju vlasnika i prisiljeni  su živjeti na ulicama.

Maturantica ove škole, smjer web dizajner, Matea Vulić bila je moja sugovornica i objasnila je kakve su to aktivnosti dovele do ove nagrade.

"Moram istaći kako je veliku ulogu u svemu imala profesorica hrvatskog jezika Tatjana Ljolje Marić (o kojoj smo na Agroklubu već pisali, op.u.). Ona ima  psa i voli životinje i kad smo obrađivali djela poput "Pjesme o kuji" Sergeja Jesenjina pričali smo naravno o tome tko sve ima kućne ljubimce i shvatili smo da nas sve povezuje ljubav prema životinjama. Pomogli smo joj othraniti dva štenca posavca koja je pronašla odbačena na putu. Nedavno samo saznali da će biti zbrinuti i udomljeni što nas jako raduje", pirča mlada Matea otkrivši kako su prošlu školsku godinu sudjelovali u izradi projekta hranilica za pse lutalice pod nazivom Kutija ljubavi uz slogan "Tebi višak, nama hrana", a koje su zamislili kao kutije u koje bi učenici i prolaznici ostavljali ostatke užine psima lutalicama.

I školski debatni klub je debatirao o "psećim" temama kao što je: "Pse lutalice treba kastrirati – Da / NE."

Matea Vulić: Maturanti su odradili najveći dio posla

Zanimalo me je postoji li kakva sekcija vezana za životinje u ovoj školi. Vulić kaže da sekcija ne postoji, a u akcijama vezanim za životinje rade oni koji žele. "Istakla bih da su maturanti oni koji su odradili velik posao. Dosta učenika u našoj školi ima životinje, neki čak i više njih i više vrsta  kao recimo Kristina Vučina koja ima dva psa, mačku i ribicu ili Petra Nižić koja ima dva psa, dvije papige i dva zeca. One su ujedno i one koje su dosta radile na ovakvim akcijama i snimanjima videa. Ja osobno nemam psa, ali bih ga rado udomila kad bih živjela u kući jer mislim kako psu treba prostora. Radije bih udomila psa  koji nema vlasnika nego kupovala nekog skupog", ističe Matea. 

Kao što sam napisala, predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini školi je dodijelilo nagradnu, odnosno iznos od 2.500 KM u okviru kojega moraju izabrati što žele dobiti. 

Planiraju izraditi kalendar sa fotografijama pasa

"Odlučili smo se za kvalitetnu fotografsku opremu. Od onog što ostane kupit ćemo hranu za pse o kojima se brinemo. Fotografsku opremu smo izabrali jer već u planu imamo napraviti kalendar s fotografijama pasa. Planiramo prodavati kalendar, a sav prihod bi bio opet utrošen za hranu za pse o kojima se mi brinemo ili za one u azilu koji se nedavno otvorio u Mostaru. Kalendar bi radili učenici smjera grafički tehničar kojima bi to bila izvrsna praksa i prilika da svoje teorijsko znanje s nastave provedu u opipljivo djelo", otkriva Vulić dodavši kako su na nagradu svi ponosni. 

"Ljubav prema životinjama povezala je učenike i profesore. U školi je vladala dobra atmosfera, svi su bili sretni i davali su sve od sebe. Svi su slali fotografije kućnih ljubimaca za video koji smo pravili, i profesori i učenici. U videu se nalazi i fotografija Bojana Bogdanovića, NBA igrača koji je išao u našu školu", zaključila je Matea. 

U školi nije uvijek lako raditi, ali upravo ovakvi pozitivni primjeri su ono  što treba i jest cilj rada u školama  koje su obrazovne, ali i odgojne ustanove.

Kako je to književnost i ljubav prema životinjama povezala učenike i profesore Strojarske škole Fausta Vrančića u Mostaru pogledajte u njihovom nominacijskom videu za nagradu Fondacije  Dogs Trust.


Fotoprilog


Tagovi

Dogs Trust Srednja strojarsaka škola Fausta Vrančića u Mostaru Psi lutalice Pjesma o kuji Književnost Kućni ljubimci Kutija ljubavi Bojan Bogdanović


Autorica

Adriana Rajič

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.