Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje pasa
  • 02.04.2020. 09:20

Korona kod pasa nije ni u kakvoj vezi sa virusom COVID 19?

Kako saznajemo u veterinarskoj ambulanti, po definiciji korona (virusna infekcija) je oboljenje kojem podležu psi različitih starostnih dobi, ali su ovom infekcijom najpodložniji štenci.

Foto: JumpStory
  • 215
  • 18
  • 0

Glavna tema već nekoliko sedmica jeste virus korona odnosno COVID 19, koji svakodnevno uzima živote na planeti. Zbog svega ovoga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, a svaka država se bori na najbolji mogući način sa ovom za pojedine, smrtonosnom bolešću. 

Mogu li životinje zaražene virusom Covid-19 bolest prenositi na ljude?

Pola populacije na zemaljskoj kugli, veoma je uplašeno, a ima i onih koji se pitaju, da li ovaj virus mogu prenijeti kućni ljubimci, kako utiče na njih i koliko je opasan. 

Štenci najpodložniji oboljevanju

Kako bi vam odgovorili na sva pitanja i kako bi vas razuvjerili da psi mogu prenijeti ovu vrstu korona virusa, razgovarali smo sa veterinarima. Kako saznajemo u veterinarskoj ambulanti, po definiciji korona (virusna infekcija) je oboljenje gdje podležu psi različitih starostnih dobi, ali su ovom virusnom infekcijom najpodložniji štenci. Virus je rasprostranjen među psećom populacijom u cijelom svijetu, slično kao i parvovirus, ali je u odnosu na njega manje prikriven. 

"Kao i u svakoj drugoj bolesti, klinički znaci korona virusne infekcije mogu varirati, od veoma blagih i skoro neprimjetnih simptoma pa do vrlo ozbiljnih manifestacija, čija je glavna odlika jako povraćanje i prolijev. Kod pasa koji su obolili od ovog virusa, najčešće ne dolazi do visoke tjelesne temperature. Ukoliko se pas zarazio, stolica može varirati po boji i izgledu, a najčešće je crvenkasta, žućkasto - narandžasta ili sukrvičava. Često je ili kašasta ili potpuno vodena i ima dosta sluzi", navode u ordinaciji. 

Koji su simptomi?

Kada je riječ o postavljanju dijagnoze, veterinari mogu posumnjati da se radi o koroni, ukoliko pas dobije naglu i akutnu dijareju i povraćanje, a posebno ako se jave vlasnici više pasa sa istim simptomima. 

Četiri istine i zablude o njezi i zdravlju pasa

"Pored simtoma, vrlo bitan je i vakcinalni status psa. Za razliku od parvovirusne infekcije, kod korone u rijetkim slučajevima odmah se na početku bolesti javlja povišena temperatura, a rijetko dolazi i do smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca u krvi. Ovo obično prati parvovirusne infekcije. Osim toga kod ove zaraze se rijetko javlja i veća količina krvi u stolici i povraćenom sadržaju." 

Mješavina korone i parvovirusa

Ipak, kada je riječ o infekciji često dolazi do miješane infekcije psa, sa parvo i sa korona virusom, a prema podacima američkih autora čak u 25 odsto slučajeva. Mješavina ove dvije infekcije obično daje vrlo teške simptome i najčešće je smtronosna za oboljelog psa.

Kako bi se postavila precizna dijagnoza, psu su potrebni i laboratorijski pregledi, koji, kako kažu veterinari, u našim uslovima najčešće nisu mogući. Takođe, navode da je potreban određen vremenski period za njihovo izvođenje, tako da je neophodno odmah uvesti terapiju, čim se posumnja na korona virusnu infekciju. 

Uginuća rjetka, prava mjera zaštite - vakcinacija

Ipak, srećom ova virusna infekcija nije često fatalna, ali ipak zahtjeva terapiju, labaratorijsku dijagnozu. Kada je riječ o terapiji ona se prvenstveno zasniva na nadoknadi tečnosti preko infuzije, kao i na terapiji ljekovima koji zaustavljaju prolijev. Kod većine obolilih pasa, uz adekvatno lječenje dolazi do potpunog oporavka, uginuća su veoma rijetka, ali ipak moguća, posebno kod štenaca.

Najčešće zarazne bolesti kod pasa

Jedina prava mjera i zaštita protiv korona infekcije jeste vakcinacija pasa. Ona se posebno preporučuje za vlasnike čiji su psi u čestom kontaktu sa drugim psima. 

"Ako psi borave u pansionima ili odgajivačnicama ili je riječ o onima koji idu na izložbe, neophodna je vakcinacija", objašnjavaju veterinari.


Tagovi

Korona virus Korona kod pasa Parvovirus Veterinarska ambulanta Simptomi Štenci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]