Pretraga tekstova
Oni prestaju rasti i napredovati kada temperature padnu na oko 10°C. No, pred nama je još dovoljno sunčanih i toplih dana
Ako ste među onim sretnicima kojima paradajz nisu spalili visoka temperatura, suša ili pak smrdljivi martini, a na stabljikama su ostali zeleni plodovi, postoji nekoliko načina kako ubrzati njihovo dozrijevanje.
Oni prestaju rasti i napredovati kada temperature padnu na oko 10°C. No, pred nama je još dovoljno sunčanih i toplih dana koji će doprinjeti njihovom dozrijevanju.
Da biste ubrzali taj proces, odrežite sve cvjetove i male plodove. To će biti signal biljci da svu svoju energiju usmjeri u sazrijevanje ostatka plodova.
Uklonite donje listove kako bi poboljšali protok zraka, čime se sprječavaju i bolesti poput pepelnice i plamenjače.
Smanjite zalijevanje i nemojte više prihranjivati biljke.
U slučaju da su najavljene niske temperature, posebno oko 2°C i niže, poberite sve zelene plodove koje možete iskoristiti u pripremi umaka, kao pohane ili za zimnicu.
Ostalo vam je mnogo zelenih plodova paradajza? Evo dva jednostavna recepta
Također, možete ih umotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir. Da bi ubrzali proces, u vrećicu možete staviti jabuku koja ispušta etilen i pomoći će da se prije zacrvene. Provjeravajte stanje kako ne bi strunule.
Nakon što ste pobrali sve plodove, biljke iščupajte ili odrežite iznad korijena koji će ostati trunuti u zemlji.
U slučaju da je paradajz napala kakva bolest, tada svakako uklonite cijelu biljku te iznesite iz vrta. Nemojte je stavljati na kompostnu hrpu jer gljivične bolesti koje se šire sporama mogu prezimiti i zaraziti nasad sljedeće godine.
Ako ste ih vezali uz kolce, uklonite i njih, očistite, dezinficirajte i spremite na suho mjesto do iduće sezone.
Tagovi
Pet trikova Ubrzavanje dozrijevanja Recept Orezivanje Dozrijevanje paradajza Zeleni paradajz
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!