Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 23.03.2024. 10:30

Kako napraviti varivo od mlade koprive?

Početak proljeća je pravo vrijeme za mlade koprive, pošto sadrži velike količine gvožđa svrstava se u najbolje prirodne lijekove protiv anemije. Odlična je za pripremu različitih jela te od nje možemo praviti čorbu, pitu, prohu, ljekovite čajeve sokove i tinkture.

Foto: Rada Milišić
  • 104
  • 11
  • 0

Kopriva je već uveliko izbacila mlade izdanke. Zna se od davnina da je ljekovita ali pored toga, žara, je kako je u narodu zovu i veoma ukusna. To je samonikla biljka za koju kažu da je nešto najbolje što tako lako možemo gotovo na svakom koraku uzeti iz prirode. Možemo je naći svuda, u baštama, dvorištu, po obodima šuma livada, parkovima, tamo gdje ništa drugo ne može da raste bujaće grm koprive. I dok je jedni uništavaju, čupaju i kose, drugi je poštujući njena ljekovita svojstva beru, kuhaju ili suše.

Kopriva obiluje proteinima, vitaminima, mineralima fosforom, gvožđem, magnezijumom, bakrom, kalijumom, silicijum, a bogata je i mravljom kiselinom. Zahvaljujući velikom sadržaju gvožđa kopriva jača krv te se koristi kod liječenja anemije, malokrvnosti i brzog umaranja. Gvožđe, bakar i vitamin C doprinose stvaranju hemoglobina, a mangan pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Kopriva obiluje proteinima, vitaminima, mineralima...

Osim toga koristi se u liječenju artritisa, reumatizma, tuberkuloze, bronhitisa, nesanice, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, išijasa i drugih bolesti. Narodna medicina kaže da ljudi koji boluju od polenskih groznica i drugih oblika alergija, treba da je uvrste u svoju svakodnevnu ishranu. Od davnina tinktura od lista koprive je čudotvorna za jačanje kose koja vrlo brzo postaje gusta jaka i sjajna. Smatra se da je korijen koprive vrlo efikasno sredstvo protiv oboljenja urogenitalnog trakta. U narodnoj medicini prvenstveno se koristi u liječenju simptoma benignog uvećanja prostate. Sjeme koprive koje se najčešće miješa sa medom jača imunitet, liječi anemiju, reguliše nivo holesterola

Kako i kada se bere kopriva?

Cijela biljka koprive koja može da naraste do metar i po je ljekovita, kako sjeme tako korijen i list. Bere se dok je mlada tokom proljeća i to vrhovi biljke, dok još nije počela da cvjeta. Može da se bere golom rukom što za neke berače predstavlja pravi izazov i zadovoljstvo obzirom da se u narodnoj medicini upravo to i preporučuje jer se pokazalo da je peckanje i žarenje kože ljekovito, pogotovo kod bolesti reume ili artritisa. Oni koji se ne usuđuju dotaknuti je rukom u berbu obavezno nose rukavice i makaze.

Hrabri beru golom rukom 

List se bere u proljeće i ukoliko se odmah ne iskoristi može da se suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Korijen je najbolje vaditi u jesen oprati ga od zemlje i dobro osušiti.

Dijapazon jela

Otkako se ovaj samonikli žareći zeleniš poznat kao korov izdigao u zdravu hranu možemo naići na bezbroj recepata koji nam pokazuju kako od zelenih listova koprive možemo napraviti ukusna zdrava jela koja su se pripremala u kuhinjama prije mnogo godina i na kojima su odrastale generacije. Pite, čorbe, proje, variva, musake pripremit će vam stariji zaklinjući se u jačinu i moć ove hrane ali će vam jela od koprive preporučiti i nutricionisti.

U ishrani redovno je koristi Zorica Oparnica iz Obrovca u susjednoj Srbiji. Kako kaže ima bezbroj mogućnosti za njenu pripremu.

"Sa prvim proljetnim danima kopriva je na našoj trpezi. Znam koliko je zdrava i bogata vitaminima i mineralima i uvijek se trudim da to bogatstvo iz prirode iskoristim. Najčešće pripremam varivo, jednostavno jelo koje se brzo sprema. Ko je probao pitu sa koprivom zna da je to pravi specijalitet", rekla nam je Oparnica dodajući da tokom cijele godine pije čaj od sveže ili sušenog lista koprive uz dodatak limuna.

Odlično je varivo od ove biljke, a pita naročito

Inače koprivu bere u svojoj bašti ima nekoliko grmova i kad isiječe jedan dio kopriva se regeneriše i ponovo rastu mladi izdanci. Zorica nas je podsjetila na staro narodno vjerovanje da je dobro žariti ruke, noge i kičmu mladom koprivom radi bolje cirkulacije u šta se ona mnogo puta uvjerila.   

Jednostavan recept

Ovu biljku je najbolje jesti nakon termičke obrade, dovoljno je minut dva ubaciti je u kipuću vodu, a nakon toga je možemo slobodno koristiti jer neće žariti. Mogućnosti za njenu pripremu je mnogo, a najjednostavniji način je da je pripremimo kao što pravimo varivo od špinata ili blitve, a neće trebati ni puno vremena za pripremu jedne od najzdravijih čorbica na svijetu.

Priprema je jednostavna - 400 gr koprive popariti ocijediti, isjeckate na rezance, kratko propržite na ulju u kojem se prethodno izdinsta glavica crnog luka. Dodati oko dva litra vode, začine, rendanu šargarepu i šaku riže, a pet minuta pred kraj kuhanja sjeckani peršun i čehno bijelog luka. Začiniti po ukusu sa limunovim sokom.

Kako koristiti koprivu u ishrani živine?

Od ove samonikle biljke možemo napraviti osvježavajući napitak čaj i sok i uvijek imati na umu savjet koji je dao Moris Meseže, čuveni provansalski travar  - ako iz šetnje po prirodi treba da se vratite samo s jednom biljkom, neka to bude kopriva.


Fotoprilog


Tagovi

Kopriva Jela od koprive Ljekovitost koprive Čaj od koprive Varivo od koprive Zorica Oparnica Branje koprive


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.