Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje mesa
  • 14.01.2023. 18:00

Kako konzervirati meso u masti?

Osim što omogućava dugotrajno čuvanje, ova tehnika daje poseban okus proizvodu koji je sve više tražen.

Foto: Depositphotos/mproduction
  • 527
  • 30
  • 0

Tradicionalno konzervisanje mesa u masti, kada je to bio jedini način da se dugotrajno sačuva bez zamrzivača, i danas predstavlja deliciju. Poznato je pod raznim nazivima, ali najbitnije je da je to u savremenoj gastronomiji zaseban proizvod. Na primjer, nadaleko je poznata francuska delikatesa Rillettes koja se pravi isključivo od mesa krmače i masti.

Postoje mnogobrojni recepti u kome varira izbor obrade i komada mesa ili pak kobasica, ali i začina. No, osnova svega je mast koja djeluje kao konzervans. Cilj je da se spriječi kvarenje namirnica. Može da se koristi goveđi i ovčiji loj, svinjska ili guščija mast. Izbor će zavisti od toga šta koristite u svojoj ishrani, kako je životinja hranjena, kako je pripremljena mast. Svinjska je dosta neutralna, dok okus guščije zavisi čime je hranjena. Goveđi i ovčiji loj imaju svoje tipične karakteristike.

Mora biti bez kosti

Najčešće se koristi svinjetina, ali i druge vrste mesa. Od izuzetne važnosti je da budu komadi bez kosti, svježi i čvrsti. Često je to krmenadla, vratina i dijelovi buta koji se isijeku na komade podesne za obrok, jer kad ih jednom izvadimo, moramo ih odmah pojesti.

Zatim ih posolimo, začinimo po želji i pečemo. Mora biti potpuno pečeno, ali ne i prepečeno, već da ostane sočno. Nakon toga ostavimo pečenje da se ohladi i ocijedi.

Za veće količine biće nam potrebna namjenska kanta, a za manje će odgovarati i staklene tegle. Mast treba da je rastopljena, ali ne i vrela. Zagrijava se polako na slabijoj vatri.

I mast je sama po sebi delikatesa (Foto: M.C.C.)

Slojevi se ne smiju dodirivati

Na dno posude ulije se mast i ostavi da se malo stegne, a zatim redamo sloj mesa kojeg zalijemo. Postupak se ponavlja sve dok ne potrošimo komade ili ne napunimo posudu, ali ne punite do samog vrha. Ostavite slobodan prostor za gornji sloj masti. Slojevi mesa se ne smiju dodirivati. Prilikom zalijevanja s masti popunite sve prazne međuprostore. Ne smije biti vazdušnih džepova. Na vrhu mora biti sloj masti koja blokira kontakt mesa sa vazduhom.

Nakon toga sve ostavimo da se ohladi i stegne mast. Čuva se na hladnom i suvom mjestu, a manje tegle u frižideru. Temperatura treba da je ispod one na kojoj se upotrebljena mast topi.   


Tagovi

Meso Konzervisanje mesa Meso u masti Čuvanje mesa Delikatesa Konzervans Tradicijska kuhinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]